Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε το «αποτύπωμά» του και στην ιονόσφαιρα


Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας νέας βρετανικής μελέτης, οι καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου δεν περιορίζονται στις ανθρώπινες απώλειες, στους τραυματισμούς ή  στις τεράστιες καταστροφές των εδαφών, αλλά συνεπάγονται και τη μακροχρόνια καταστροφή του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή διαστημικής και ατμοσφαιρικής φυσικής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κρις Σκοτ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι,   οι μαζικοί βομβαρδισμοί των γερμανικών πόλεων από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο, εκτός από θύματα και καταστροφές άφησαν και το «αποτύπωμά» τους στην ατμόσφαιρα της Γης, μέχρι τα σύνορα του διαστήματος.

Η καινούρια μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εγχειρήματος, προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν με ποιο τρόπο οι δυνάμεις της φύσης (αστραπές, ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί) επηρεάζουν την ανώτερη γήινη ατμόσφαιρα.

Από προηγούμενες μελέτες είναι γνωστό ότι, η ιονόσφαιρα, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταβολές της ηλιακής δραστηριότητας και του διαστημικού καιρού, επηρεάζει τις ραδιοεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS, τα ραδιοτηλεσκόπια, τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κ.α.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν  στοιχεία της περιόδου 1943-45 από το Κέντρο Ραδιο-Ερευνών της Βρετανίας.  Από τα στοιχεία που μαρτυρούν το πώς επηρεάστηκε η ιονόσφαιρα πάνω από τη Βρετανία, την εποχή των βομβαρδισμών του 1943-45, αποκαλύπτεται ότι η συγκέντρωση ηλεκτρονίων μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας των ωστικών κυμάτων των βομβών. Αυτό είχε ως συνέπεια να θερμανθεί η ανώτερη ατμόσφαιρα και να επιδεινωθεί η εξασθένιση της ιονόσφαιρας σε ύψος έως 1.000 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς ότι τα κύματα των ανθρωπογενών εκρήξεων μπορούν να έχουν επιπτώσεις ως τα άκρα του διαστήματος. Κάθε επιδρομή απελευθέρωσε την ενέργεια τουλάχιστον 300 αστραπών. Η τρομερή αυτή δύναμη μας επέτρεψε να υπολογίσουμε με ποιο τρόπο τα γεγονότα στην επιφάνεια της Γης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ιονόσφαιρα». «Οι εικόνες από τις γειτονιές της Ευρώπης που είχαν καταντήσει ερείπια λόγω των αεροπορικών επιδρομών, αποτελούν μια μόνιμη υπενθύμιση για την καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν οι ανθρωπογενείς εκρήξεις. Αλλά η επίπτωση αυτών των βομβών μέχρι την ατμόσφαιρα της Γης δεν είχε συνειδητοποιηθεί έως τώρα», πρόσθεσε ο Σκότ.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό γεωφυσικής «Annales Geophysicae» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: US Air Force

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση