Μέρκελ: Βαθιές οι διαφορές με την Τουρκία


Μέρκελ βλέπει βαθιές διαφορές με την Τουρκία Στη συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο , η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Πιο επιτακτικά ζήτησε «γρήγορη λύση» για τους φυλακισμένους Γερμανούς. «Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «βαθιές διαφορές» με την Τουρκία σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν, όπως αναμενόταν, ζήτησε από τη Γερμανία την έκδοση μελών του κινήματος Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι «εκατοντάδες υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης προέρχονται από τη Γερμανία και συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 .»

«Το τουρκικό δικαστικό σώμα είναι παρεμπιπτόντως ανεξάρτητο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας στις επικρίσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την τύχη των πέντε κρατουμένων Γερμανών πολιτών στην Τουρκία.

«Η Γερμανία ενδιαφέρεται για οικονομικά σταθερή Τουρκία»

Η καγκελάριος τόνισε πάντως ότι με την Τουρκία «έχουμε πολλά που μας ενώνουν», αναφερόμενη στην εταιρική σχέση στο ΝΑΤΟ, τα ζητήματα μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύνοδος κορυφής για τη Συρία στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας τον Οκτώβριο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, ανακοίνωσε καγκελάριος.

Περιστατικό στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Επεισοδιακή αναμενόταν η κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ- Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, καθώς η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είχε διαπιστεύσει τον αυτοεξόριστο στο Βερολίνο Τούρκο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ (Can Dündar), καταδικασμένο για κατασκοπεία και προδοσία στην Τουρκία. «Αποφάσισα να μην συμμετάσχω», δήλωσε αργότερα ο Dündar, που θεωρείται από τους σφοδρότερους επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν.

Προηγουμένως, η Τουρκία απειλούσε να ακυρώσει τη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είχε υποβάλει αίτημα έκδοσης για το Dündar. Είναι «ένας πράκτορας που έχει δημοσιεύσει κρατικά μυστικά», δήλωσε για τον πρώην αρχισυντάκτη της κυριαρχικής εφημερίδας «Cumhuriyet».

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν  βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίσθηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε τον Μάρτιο πως ο Ντουντάρ θα έπρεπε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 20 ετών με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο Ερντογάν άρχισε την επίσημη επίσκεψή του με στρατιωτικές τιμές στο ανάκτορο Μπελβί, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η επαναπροσέγγιση μετά την ευρωτουρκική κρίση και τις προσβολές Ερντογάν περί ναζιστικής Γερμανίας, παραμένει στην ατζέντα της τριήμερης επίσκεψης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει δεύτερη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, αύριο το πρωί.

Ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει γερμανικές επενδύσεις για να ενισχύσει την τουρκική οικονομία η οποία αισθάνεται το βάρος από τον υψηλό εξωτερικό δανεισμό που έχει αυξηθεί, καθώς η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μειώθηκε φέτος κατά 40%.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση