Ισπανία: 700 μετανάστες στη θάλασσα το τελευταίο 48ωρο


Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε 675 μετανάστες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας — της βασικής, πλέον, πύλης εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επτά «παιδιά ή βρέφη» βρίσκονταν ανάμεσα στους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την υποσαχάρια και τη βόρεια Αφρική, ενώ επέβαιναν σε επτά βάρκες.

Η Ισπανία μετατράπηκε φέτος στη βασική πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη, αφού η Ιταλία ουσιαστικά έκλεισε τα λιμάνια και τα σύνορά της με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς, του Ματέο Σαλβίνι.

Πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, εξ αυτών περίπου 35.000 διά της θαλάσσιας οδού και 5.000 δια της χερσαίας οδού, δηλαδή μπαίνοντας στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί χονδρικά στο 40% των αφίξεων στην Ευρώπη, οι οποίες ανέρχονται μέχρι στιγμής φέτος σε σχεδόν 100.000.

Πάνω από 1.700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς, εκ των οποίων 362 έπειτα από ναυάγια ή ατυχήματα στα ανοικτά των ισπανικών ακτών, κατά τα στοιχεία του ΔΟΜ.

«Πάτησαν στεριά» οι μετανάστες του Aquarius

58 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και 18 ανήλικοι, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Βαλέτας, περίμεναν μια εβδομάδα ανοικτά της Μάλτας, λόγω της θαλασσοταραχής, προτού μεταφερθούν σε πλοίο της μαλτέζικης ακτοφυλακής από το Aquarius, το οποίο παρέμεινε σε διεθνή ύδατα.

‘Οπως προβλέπει συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη, η Γαλλία θα υποδεχθεί 18 μετανάστες, η Γερμανία και η Ισπανία από 15 και η Πορτογαλία 10.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση