Ερντογάν:Προτίμησή μας είναι το «καζάν-καζάν» για Αιγαίο και Κύπρο


«Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η προτίμησή μας είναι το «καζάν-καζάν», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον επιχειρηματικό όρο win-win με στόχο διαπραγμάτευση από την οποία κερδίζουν και οι δύο πλευρές. «Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Σε εφ’ όλης της ύλης ομιλία του κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα απαντήσει στις επιθέσεις στο νόμισμά της μέσω της οικονομικής της ανάπτυξης.

Ο νέος προϋπολογισμός της Τουρκίας θα τη σώσει από το «τρίγωνο του κακού» που περιλαμβάνει τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα πως αποκαθίσταται η ισορροπία στην οικονομία της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως οι τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησαν την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις και να αυξήσει τους δασμούς, θα βελτιωθούν σύντομα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την αξιοπιστία τους με την εμπλοκή τους σε παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους. Από τη στιγμή που «ακολουθούν λάθος δρόμο με το να απειλούν και να χρησιμοποιούν τον εκβιασμό αντί του διαλόγου, είναι αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα να τις εμπιστευθεί», τόνισε ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Επέκρινε παράλληλα και τη «στάση» του οικοδεσπότη του στη Γερμανία, αναφερόμενος στον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος στη διάρκεια του επίσημου δείπνου έθιξε το θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών στην Τουρκία και των επιδόσεων της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Στην τουρκική κουλτούρα κανείς δεν προσκαλεί κάποιον σε δείπνο και μετά του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet,

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Αριάνα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση