Πρόστιμο 130 εκατ. δολαρίων για φοροδιαφυγή σε σταρ του κινεζικού κινηματογράφου


Τρεις μήνες μετά την ξαφνική εξαφάνιση της διάσημης ηθοποιού Φαν Μπινγκ Μπινγκ, το μυστήριο λύθηκε. Η σταρ και εταιρείες που αντιπροσωπεύει καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 130 εκατομμυρίων δολαρίων για φοροδιαφυγή. Προς το παρόν γλιτώνει την ποινική δίωξη με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλει εγκαίρως το πρόστιμο.

«Απογοήτευσα όσους με αγαπούν»

Η σταρ του κινεζικού κινηματογράφου βγήκε σήμερα από τη σιωπή που τηρούσε εδώ και μήνες για να ζητήσει συγγνώμη από τους θαυμαστές της και από το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς η εφορία της ζητάει να πληρώσει 129 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και πρόστιμα.

Η 36χρονη Φαν Μπινγκ Μπινγκ, η οποία είναι επίσης μοντέλο και παραγωγός, είναι μια διασημότητα στη χώρα της.

Γνωστή στο εξωτερικό για τον ρόλο της στην ταινία «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» (2014), το 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Συμμετέχει επίσης στο «355», ένα χολιγουντιανό θρίλερ με τις Μαριόν Κοτιγιάρ και Πενέλοπε Κρουζ.

Υπερδραστήρια παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα τέλη Μαΐου τηρεί σιγή στο Weibo, το κινεζικό Twitter, και σιωπά σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της για φοροδιαφυγή σε σχέση μ’ ένα πολύ κερδοφόρο συμβόλαιο. Το στούντιό της την υπερασπίσθηκε κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες».

Η εξαφάνισή της από τις οθόνες και τις διαφημίσεις, η σιωπή της, προκάλεσαν στην Κίνα φήμες ότι έχει συλληφθεί από τις αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κατά των παρεκτροπών του κόσμου του θεάματος.

Η κινεζική εφορία ανανέωσε ωστόσο το μυστήριο ανακοινώνοντας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, πως η Φαν Μπινγκ Μπινγκ και επιχειρήσεις που εκείνη ελέγχει δεν έχουν καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Η εφορία υποστηρίζει πως η ηθοποιός οφείλει να πληρώσει συνολικά 883 εκατομμύρια γιουάν (129 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους, πρόστιμα και ποινές. Μπορεί να αποφύγει τις διώξεις αν πληρώσει το ποσό μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Διπλά συμβόλαια

Τουλάχιστον ένα πρόσωπο έχει συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επειδή απέκρυψε και «κατέστρεψε εσκεμμένα» λογιστικά έγγραφα, συνεχίζει το Νέα Κίνα χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Μετά την έρευνα για την ηθοποιό, οι αρχές διεύρυναν τις έρευνές τους για να περιλάβουν το σύνολο της βιομηχανίας του θεάματος.

Τα πρόσωπα που είναι στόχοι της έρευνας έχουν διορία μέχρι το τέλος της χρονιάς για να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους καταβάλλοντας τα οφειλόμενα.

Σήμερα η Φαν Μπινγκμπινγκ επανεμφανίσθηκε στο Weibo για να αναγνωρίσει πως έχει άδικο, να ικετεύσει τους θαυμαστές της να την συγχωρήσουν και να ζητήσει συγγνώμη από «την κοινωνία, τους φίλους μου που ανησυχούν, το κοινό και την εθνική φορολογική διοίκηση».

«Χωρίς τις καλές πολιτικές του Κόμματος και της χώρας, χωρίς τη γεμάτη αγάπη προσοχή του κοινού, δεν θα υπήρχε Φαν Μπινγκ Μπινγκ», έγραψε.

Τα προβλήματα της σταρ είχαν αρχίσει τον Μάιο, όταν πρώην παρουσιαστής της δημόσιας τηλεόρασης δημοσιοποίησε στο ίντερνετ έγγραφα τα οποία εμφάνιζε ως συμβόλαια της ηθοποιού.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η ηθοποιός είχε πληρωθεί επισήμως 10 εκατομμύρια γιουάν (1,3 εκατομμύριο ευρώ) για τέσσερις ημέρες δουλειάς, όμως στην πραγματικότητα είχε λάβει 50 εκατομμύρια γιουάν επιπλέον.

Η υπόθεση έφερε στο φως ένα σύστημα «διπλών συμβολαίων»: το ένα προοριζόταν για να κατατεθεί στην εφορία και το άλλο, με ένα πολύ πιο αυξημένο κασέ, τηρούνταν μυστικό ώστε να αποφευχθεί η καταβολή υψηλών φόρων.

Οι εφοριακές αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού (ανατολική Κίνα) άρχισαν έρευνα. Το όνομά της δεν αναφέρθηκε, όμως επιχειρήσεις της έχουν την έδρα της σε αυτή την επαρχία.

Τα εξωφρενικά κασέ των σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης προκαλούν τακτικά πολεμική στην Κίνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Φαν Μπινγκ Μπινγκ ήταν το 2017 η καλύτερα αμειφθείσα κινεζική διασημότητα, με εισοδήματα 300 εκατομμυρίων γιουάν (38 εκατομμυρίων ευρώ).

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση