Ιταλία: «Προσφορά ειρήνης» προς ΕΕ, αλλά οριστικοποιείται το έλλειμμα


Η Ιταλία δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα από το 2020 σε μια προσφορά «ανακωχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο  τα χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 και ισχυρές πιέσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές και ιταλικές τράπεζες, καθώς η Ρώμη  προσπαθεί να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού αφού συγκρούστηκε με την ΕΕ αναφορικά με τους στόχους. Aντίθετος με την αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 2,4%, εμφανίζεται ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, προειδοποιώντας ότι οι Βρυξέλλες το έχουν ήδη απορρίψει.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, επιχείρησε να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και τους επενδυτές προβλέποντας ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας όμως το 2019 θα ανέλθει στο 2,4%.

Παράλληλα, τονίσθηκε ότι το δημόσιο χρέος, από το 131,2% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 126,5% το 2021. «Στόχος μας, είναι οι δημόσιες επενδύσεις να γίνουν το κύριο εργαλείο για την ανάπτυξη».

Στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση είναι «σαφώς ξενοφοβική και ευρωσκεπτικιστική», απάντησαν τόσο το κίνημα Πέντε Αστέρων, όσο και της Λέγκα.

«Ο Μοσκοβισί έχει ειδικευθεί στο να προσβάλει τους Ιταλούς με άτοπες και ανεύθυνες δηλώσεις, που συνέβαλαν στο να εκνευρίσουν τις αγορές», τονίζει το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Παράλληλα, ο αρχηγός της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι,τόνισει ότι:«Έχουμε βαρεθεί τους προπηλακισμούς που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει και την πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανδρών και γυναικών στις ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις,  πρόσθεσε ο Ματτέο Σαλβίνι.

«Για πρώτη φορά, ο ιταλικός λαός αποζημιώνεται για τις τόσες κλεψιές και τις τόσες σπατάλες του παρελθόντος», υπογράμμισε, από την μεριά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο. Σε ότι αφορά το εισόδημα του πολίτη υπέρ των ανέργων και των συνταξιούχων, θα διατεθούν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα έξι θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση της συντάξιμης ηλικίας. Ένα μέτρο που θα αφορά περίπου 400.000 πολίτες.

Μειώνεται το κόστος δανεισμού

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό τεσσεράμισι μηνών στο 0,55% πριν διαμορφωθεί γύρω στο 0,53% με άνοδο 6 μονάδων βάσης.

Εξαίρεση αποτελεί και σήμερα η Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού μειώθηκε για δεύτερη ημέρα, αφού η Ρώμη ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει πτωτικά τους στόχους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 2020 και θα μειώσει το χρέος της τα επόμενα τρία χρόνια. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πτώση 2 μονάδων βάσης στο 1,19%.

Il Sole-24 Ore: «Η Ρώμη προσεγγίζει επικίνδυνα τα ελληνικά επίπεδα»

Η έκπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση για αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 2,4% ανάγκασε όσους είχαν επενδύσει κεφάλαια πάνω στα δεκαετούς διάρκειας κρατικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας στη μείωση του spread, να κλείσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και παράλληλα δρομολογήθηκε  βίαιη κερδοσκοπία πάνω στις απώλειες. Οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων αυτές τις μέρες ήσαν ραγδαίες. Η απόσταση που χωρίζει το spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα (που προχθές εκτοξεύθηκε πάνω από τις 300 μονάδες βάσης) είναι αναλογικά τριπλάσια από εκείνη που τα χωρίζει με τα ελληνικά, τονίζει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση