Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για «βία» στον κυβερνοχώρο -Απέλαση 4 Ρώσων από την Ολλανδία


«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά της, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας εναντίον των γειτόνων της, προσπαθειών επέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες, και εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ανκ Μπίλεβελντ αποκάλυψε ότι η ολλανδική αντικατασκοπεία ματαίωσε ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στη Χάγη. Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από «σωρεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον πολιτικών και αθλητικών θεσμών, εταιρειών και μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.»

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα και τη δύναμη αποτροπής του απέναντι σε υβριδικές επιθέσεις, περιλαμβανομένου του πεδίου του κυβερνοχώρου», πρόσθεσε καθώς οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής των ολλανδικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τέσσερις Ρώσοι έφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του OPCW. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ρωσική επιχείρηση που είχε στόχο τον Απρίλιο τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων με έδρα τη Χάγη και απέλασε τέσσερις Ρώσους πράκτορες.

Εκείνη την χρονική περίοδο, ο Οργανισμός ερευνούσε την ταυτότητα της χημικής ουσίας που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση του Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Ο OPCW ερευνούσε επίσης τότε την ταυτότητα του χημικού όπλου που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση κατά της Ντούμα στην Συρία.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν στις 13 Απριλίου και απελάθηκαν στην Ρωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Ονο Άιχελσαϊμ. Σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο εργαστήριο του Σπιτς, στην Ελβετία, που χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων για την ανάλυση των δειγμάτων χημικών όπλων, πρόσθεσε. «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι δραστήριες εδώ στη Ολλανδία,όπου έχουν την έδρα τους πολλοί διεθνείς οργανισμοί», πρόσθεσε ο ολλανδός υποστράτηγος.

Μετά την αποκάλυψη της ρωσικής επιχείρησης, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ολλανδία εκλήθη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ολλανδή υπουργός ‘Aμυνας κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει τις κυβερνοεπιχειρήσεις της που έχουν ως στόχο «την υπονόμευση» των δυτικών δημοκρατιών.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής που ανήκε σε έναν από τους τέσσερις ρώσους πράκτορες ήταν συνδεδεμένος με τη Βραζιλία, την Ελβετία και τη Μαλαισία και το περιεχόμενο αφορούσε την έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία, αποκάλυψε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ολλανδή υπουργός Αμυνας.

Τα ονόματα των τεσσάρων ρώσων πρακτόρων είναι Αλεξέι Σεργκέγεβιτς Μόρενετς, Γεβγκένι Μιχαήλοβιτς Σερεμπριάκοφ, Ολεγκ Μιχαήλοβιτς Σοτνίκοφ, Αλεξέι Βαλέριεβιτς Μίνιν. Οι αριθμοί διαβατηρίου των δύο από αυτούς απέχουν μόλις ένα νούμερο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση