Στο Δήμο Ζωγράφου οι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»


Η άγνωστη ιστορία περίπου 30.000 Ελλήνων προσφύγων πολέμου, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Οκτώβρη στις 6.30μμ στου Ζωγράφου στο Μουσείο Κοτοπούλη (οδός Αλέκου Παναγούλη 17Α).

Πρόκειται για το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, ISBN 9789609511568). Η βιβλιοπαρουσίαση είναι ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων του Δήμου Ζωγράφου «Χαρτογραφήματα 2018».

Πάνελ:
Θάλεια Φράγκου (απόγονος προσφυγικής οικογένειας)
Μάρω Σμυρνιωτοπούλου – Λιακοσταύρου (πρόσφυγας πολέμου)
Αριστομένης Συγγελάκης (Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών)
Νάσος Μπράτσος (δημοσιογράφος ΕΡΤ – συγγραφέας του βιβλίου)

Πρόκειται για ένα θέμα «ξεχασμένο» για χρόνια, υπό το βάρος «πέτρινων δεκαετιών», το οποίο συνδέεται και με το θέμα της συλλογικής προσπάθειας για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Γιατί η προσφυγιά και τα δεινά της, ήταν συνέπεια της κατοχής της χώρας μας από τις φασιστικές και ναζιστικές ορδές.

Ένα θέμα που έχει τη θέση του δίπλα στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, στον πόνο των Μπλόκων και των Ολοκαυτωμάτων, του λιμού και των βασανιστηρίων, στην άρρηκτη σχέση του με τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του άξονα και στη Μέση Ανατολή.

Γιατί το προσφυγικό δράμα του τότε, εξάγει συμπεράσματα χρήσιμα και για το σήμερα.

Γιατί ο αγώνας ενάντια στη λήθη δεν πρέπει να σταματάει ποτέ.

Η κεντρική βιβλιοπαρουσίαση έγινε το Δεκέμβριο του 2017 στην EΣΗΕΑ και μέσα στο 2018 ακολούθησαν Δήμος Περάματος, Λιβαδειά, Νέα Ιωνία, Εύδηλος Ικαρίας, Άγιος Κήρυκος Ικαρίας, τώρα ο Δήμος Ζωγράφου και το ταξίδι συνεχίζεται…

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση