«Μεξικό 1968» από τον Κρίτωνα Ηλιόπουλο


Tην Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 7μμ στο βιβλιοπωλείο των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (Kαλλιδρομίου 30) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κρίτωνα Ηλιόπουλου «Μεξικό 1968 – Η εξέγερση, οι άνθρωποι, τα κείμενα».

Θα μιλήσουν οι: Τάσος Κωστόπουλος (δημοσιογράφος) και ο συγγραφέας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Πολλά έχουν γραφτεί στην Ελλάδα για τον γαλλικό Μάη του 1968, ελάχιστα όμως για τους άλλους «Μάηδες», στον υπόλοιπο πλανήτη, και κυρίως για τον μεξικάνικο.

Το ξημέρωμα της 30ής Ιουλίου του 1968 μια βολή του στρατού με μπαζούκα (!) ρίχνει την πόρτα ενός σχολείου. Ακολουθούν διαδηλώσεις, απεργίες, συγκρούσεις με τεράστια δυναμική, που τελειώνουν στις 2 Οκτωβρίου με τη σφαγή των συγκεντρωμένων στην Πλατεία Τλατελόλκο από τον στρα­­τό και την αστυνομία.

Η αδιανόητη αυτή καταστολή δεν εφαρμόστηκε από κάποια χού­ντα, αλλά από μια, τυπικά, δημοκρατική κυβέρνηση ενός κόμματος που είχε στο όνομά του τη λέξη επαναστατικό.

Moλονότι είναι πιο γνωστό το τέλος της εξέγερσης του ’68 στο Μεξικό για την αιματηρή κατάληξή της, το μεγαλειώδες κίνημα που αναπτύχθηκε, καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στη μεξικάνικη κοινωνία συχνά παραλείπονται από την ιστορία.

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να ανασυνθέσει το κλίμα και τα γεγονότα της εποχής, βασισμένο κυρίως στις καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση.

Ένα βιβλίο συναρπαστικό στην ανάγνωσή του, πολύτιμο για τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει, ένας αληθινός θησαυρός για όσους οραματίζονται έναν άλλο κόσμο!».

Info
Σχήμα 14Χ18
160 σελίδες
Τιμή 10 ευρώ
ISBN 978-960-9797-68-9

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση