Στους Αμερικανούς Ουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2018


Οι Αμερικανοί Ουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2018 επειδή ενσωμάτωσαν την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική καινοτομία στη μακροοικονομική ανάλυση, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

«Τα ευρήματά τους διεύρυναν σημαντικά την οικονομική ανάλυση με την κατασκευή μοντέλων που εξηγούν πώς η οικονομία της αγοράς αλληλεπιδρά με τη φύση και τη γνώση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

«Οι βραβευθέντες αυτής της χρονιάς δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις, αλλά τα ευρήματά τους μας έχουν φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να απαντήσουμε το ερώτημα του πώς μπορούμε να πετύχουμε διαρκή και βιώσιμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η Ακαδημία.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του βραβείου, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησε για τους κινδύνους να υπάρχουν πιο συχνοί καύσωνες, πλημμύρες και ξηρασία σε κάποιες περιοχές καθώς και να εξαφανιστούν κάποια είδη, εάν δεν επανεξεταστεί ριζικά ο τρόπος που λειτουργούν οι κοινωνίες.

Το σημερινό βραβείο είναι το τελευταίο Νόμπελ για το 2018. Ανακοινώθηκε ενώ έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας από την 10η επέτειο από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Αυτό προκάλεσε μια οικονομική κρίση από την οποία, σύμφωνα με πολλούς, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ακόμα ανακάμπτει.

Το βραβείο αποτέλεσε έκπληξη για τον Ρόμερ, από το Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Έλαβα δύο τηλεφωνήματα σήμερα το πρωί, αλλά δεν απάντησα σε κανένα διότι θεώρησα ότι ήταν κλήσεις spam, άρα δεν περίμενα το βραβείο», δήλωσε, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να αναπτύξει τη θεωρία του.

«Νομίζω…ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι τόσο δαπανηρή και τόσο δύσκολη που απλά θέλουν να το αγνοήσουν αυτό», δήλωσε ο Ρόμερ σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεφώνου.

«(Αλλά) σίγουρα μπορούμε να έχουμε ουσιαστική πρόοδο προστατεύοντας το περιβάλλον και να το κάνουμε χωρίς να εγκαταλείπουμε την ευκαιρία να συντηρούμε την ανάπτυξη».

Ο Ρόμερ είχε δείξει το πώς οι οικονομικές δυνάμεις διέπουν την προθυμία των εταιριών να παράγουν νέες ιδέες και καινοτομίες, θέτοντας τα θεμέλια για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, γνωστό ως θεωρία ενδογενούς ανάπτυξης.

Η καριέρα του Ρόμερ τον οδήγησε και εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας. Ενώ βρισκόταν σε άδεια από τη σχολή Stern, θήτευσε ως επικεφαλής οικονομολόγος και υψηλόβαθμος αντιπρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα έως τις αρχές αυτής της χρονιάς.

Ο Νορντχάους, από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα ποσοτικό μοντέλο που περιγράφει την αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομίας και του κλίματος.

Ο Νορντχάους, του οποίου η έρευνα περιλαμβάνει και την οικονομική ιστορία, είναι επίσης γνωστός για τη συγγραφή μελέτης που πριν από την αμερικανή εισβολή στο Ιράκ προέβλεψε ότι το κόστος ενός πολέμου θα έφθανε έως και τα 2 τρισεκ. δολάρια.

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1 εκατ. δολάρια), καθιερώθηκε το 1968. Δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ομάδα των πέντε βραβείων που είχε οριστεί από τον σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του το 1895.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση