Άγνωστοι έκλεψαν 123 μωρά γιγάντιων χελωνών


Μωρά γιγάντιων χελωνών-123 συνολικά- κλάπηκαν από αγνώστους στα Νησιά Γκαλαπάγκος, τα οποία φημίζονται για την χλωρίδα και την πανίδα τους. Η έκταση των νησιών υπολογίζεται σε 3.000 τετραγωνικά μίλια και σε αυτήν φιλοξενείται ένας βιότοπος-κατοικία για δεκάδες είδη ζώων, τα οποία δεν απαντώνται σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη.

Η σπάνια φύση, αλλά και τα σπάνια είδη ζώων που συναντά κανείς στα Νησιά Γκαλαπάγκος μπορεί να αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, αλλά ταυτόχρονα είναι «στόχος» για όσους θέλουν να… κλέψουν κάτι από τον πλούτο των Νησιών, όπως συνέβη και στην περίπτωση της κλοπής των μωρών των γιγάντιων χελωνών.

Ο Ουάσινγκτον Περάντες, εκπρόσωπος της τοπικής αρχής, ανέφερε στο AFP: «Κλάπηκαν όλα, 123 συνολικά. Ήταν κλοπή». Ο κ. Παρέντες παραπονέθηκε ότι η εγκατάσταση, η οποία έγινε στόχος κλοπής δεν ήταν επαρκώς φυλασσόμενη, δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας ή αισθητήρες φωτός.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού περιβάλλοντος του Εκουαδόρ, οι χελώνες που κλάπηκαν από το κέντρο αναπαραγωγής στο νησί Ιζαμπέλα ανήκουν στα είδη Chelonoidis vicina και Chelonoidis guntheri.

Όταν ο Δαρβίνος έφτασε στα Νησιά με πλοίο του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας το 1835, έμαθε ότι στους συγκεκριμένους τόπους υπήρχε κάτι ενδιαφέρον να εξερευνήσει, το οποίο αφορούσε τα γιγάντια ερπετά. Τα ευρήματα που συγκέντρωσε τον βοήθησαν να αναπτύξει τη νέα θεωρία της εξέλιξης, εξηγώντας πώς τα νέα είδη -υπό τις πιέσεις της φυσικής επιλογής- μπορούσαν να αποκλίνουν από έναν κοινό πρόγονο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Telegraph», οι συνολικοί αριθμοί των χελωνών μειώθηκαν από πάνω από 250.000 τον 16ο αιώνα σε περίπου 3.000 τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, τα ειδικά προγράμματα αναπαραγωγής του είδους, βοηθούν ώστε τα διάφορα είδη χελωνών να μην εξαφανιστούν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση