Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών εν μέσω της «ιταλικής καταιγίδας»- Σε νέα υψηλά τα ομόλογα


Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου και του βραχυπρόθεσμου αξιόχρεου των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες, ο οίκος Fitch, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους, εν μέσω της καταιγίδας που προκαλεί η αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, συγκροτώντας κοινό μέτωπο έναντι των λαϊκιστών αντιπροέδρων Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ η Κομισιόν αναμένει τελικό σχέδιο ως τις 15 Οκτωβρίου.

Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα προς στιγμήν έως και το 1,958%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Μαΐου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κοντά στο 1,85%. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε σε νέα υψηλά 4,5 ετών, του 3,628%, στις 10.00 ώρα Ελλάδος, έναντι του 3,57% που έκλεισε χθες.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου λίγο μετά το κουδούνι της έναρξης ο FTSE MIB παρουσιάζει άνοδο 0,38%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου κλείνοντας με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,54% με τις μετοχές της Εurobank (-11,58%) και Πειραιώς (-10,95%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στο 4,65% παραμένει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς οι αναταράξεις στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπαρασύρουν και την απόδοση του δεκαετούς που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία, υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες.

«O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων. Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.

Η προθεσμία για την επίσημη κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού λήγει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται προς το παρόν ανυποχώρητη , καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις, ενάντια στις επικρίσεις της Κομισιόν για το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που τοποθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 με κίνδυνο εκτίναξης του ιταλικού χρέους.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Ντ. Σινγκ στην ΕΡΤ: Ανεπαρκής η ελάφρυνση χρέους (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση