Γερμανία: Σύλληψη υπόπτου για την δολοφονία της Β. Μαρίνοβα


‘Υποπτος για τον βιασμό και την δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα στην πόλη Ρουσέ της βόρειας Βουλγαρίας συνελήφθη στην Γερμανία, όπου είχε διαφύγει. Ωστόσο, οι βουλγαρικές αρχές, «σε αυτό το στάδιο», αποκλείουν την επαγγελματική της δραστηριότητα ως κίνητρο του δράστη.

«Τα στοιχεία που έχουμε σε αυτό το στάδιο δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για επίθεση με σεξουαλικά κίνητρα», ανάφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Σόφια ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ.

Ο ύποπτος, το DNA του οποίου βρέθηκε στην σκηνή του εγκλήματος, ονομάζεται Σεβερίν Κρασιμίροφ, είναι Βούλγαρος γεννημένος το 1997 και ήταν ήδη καταζητούμενος για δολοφονία και βιασμό, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας. Κατοικούσε στην περιοχή και διέφυγε στην Γερμανία οδικώς, μέσω της Ρουμανίας, την Κυριακή, την επομένη του εγκλήματος, πρόσθεσε.

Η δολοφονία της δημοσιογράφου προκάλεσε κύμα διεθνούς κατακραυγής βλέποντας σε αυτήν ένα πολιτικό έγκλημα σε μία χώρα που συστηματικά εγκαλείται για την ενδημική διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού της συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έκανε λόγο για μία «θαρραλέα δημοσιογράφο που έπεσε στον αγώνα για την αλήθεια και κατά της διαφθοράς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παραπέμπει στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, την υπόθεση σχετικά με τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν την εκπομπή της Βικτόρια Μαρίνοβα, περί διασπάθισης ευρωπαϊκών πόρων.

Πολλοί διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι η δημοσιογράφος είναι η τρίτη που δολοφονείται στην Ευρώπη σε διάστημα ενός έτους, μετά την Μαλτέζα Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλιζία και τον Σλοβάκο Γιαν Κούτσιακ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ειρωνεύθηκε τα βιαστικά, κατά την γνώμη του, αυτά συμπεράσματα: «Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, διάβασα τερατώδη πράγματα για την Βουλγαρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Δεν αρμόζει σε εμάς ως χώρα να συρόμαστε στην λάσπη μέσα σε λίγες ημέρες, την ώρα που όλος ο κόσμος εργαζόταν όχι στο 100% αλλά στο 1.000% για να διαλευκάνει το έγκλημα», είπε.

Η Βουλγαρία,» κόκκινο πανί» στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τις ειδικευμένες στον τομέα μη κυβερνητικές οργανώσεις, βρίσκεται στην 111η θέση στις 180 της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα, 30 ετών, παρουσιάστριας του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου TVN και το πτώμα της οποίας βρέθηκε το Σάββατο σε πάρκο στις όχθες του Δούναβη, προκάλεσε αποτροπιασμό στην Ευρώπη, δημιουργώντας φόβους για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που συνδέεται με την επαγγελματική της δραστηριότητα.

 

Σύμφωνα με την μην κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή του Ελσίνκι, 19 γυναίκες έχασαν την ζωή τους σε επιθέσεις στην Βουλγαρία αυτήν την χρονιά.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετική είδηση: Υπόθεση Μαρίνοβα: Ελεύθερος θα αφεθεί ο Ρουμάνος που συνελήφθη ως ύποπτος

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση