Η ασφάλεια των πολιτών προτεραιότητα της ΕΕ


«Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα της ΕΕ» δήλωσε επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις: για την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων δεδομένων, καθώς και για την προστασία των πολιτών μας τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου. Ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις που οδηγούν σε μια αποτελεσματική και πραγματική Ένωση Ασφάλειας» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής καλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ολοκληρώσουν επειγόντως τις εργασίες τους σχετικά με τις πρωτοβουλίες προτεραιότητας στον τομέα της ασφάλειας.

Με στόχο τη διατήρηση της θετικής δυναμικής που ανέπτυξαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την άτυπη σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ, η σημερινή έκθεση παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες για την ασφάλεια οι οποίες θα έχουν αποφασιστική σημασία για την ολοκλήρωση της Ένωσης Ασφάλειας πριν από τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2019. Η έκθεση αυτή αποτελεί, συνεπώς, συμβολή στις συζητήσεις για την εσωτερική ασφάλεια που θα διεξαχθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η Επιτροπή έχει αναλάβει αποφασιστική δράση για την ενίσχυση των κανόνων ασφάλειας τόσο εντός της ΕΕ όσο και στα εξωτερικά της σύνορα. Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2018, ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Ευρωπαίων, τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου. Ωστόσο, οι απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων, η χρήση χημικών όπλων στους δρόμους ενός κράτους μέλους και, πιο πρόσφατα, η αποτραπείσα κυβερνοεπίθεση στην έδρα διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στόχο και δείχνουν την ολοένα μεγαλύτερη σημασία της ενίσχυσης της συλλογικής μας ασφάλειας και ανθεκτικότητας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση