Το Υπ. Πολιτισμού της Ουκρανίας προτίθεται να αφαιρέσει Μοναστήρια της Ουκρανικής Εκκλησίας

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018


lavra spilaion

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Ο Προϊστάμενος της Διευθύνσεως Θρησκειών και Εθνικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας Α. Γιουράς, Ελληνόρυθμος Καθολικός κατά το δόγμα, σύμφωνα με το glavcom.ua, δήλωσε ότι η Πολιτεία δύναται να αφαιρέσει από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και τη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιουράς, το κάτω τμήμα των μεγαλύτερων Ιερών Μονών της Ουκρανίας, δηλαδή των Λαυρών Σπηλαίων του Κιέβου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί περιουσία της Πολιτείας και παραχωρήθηκε στην Εκκλησία για 50χρονη ενοίκιαση.

«Οι δύο Λαύρες αποτελούν περιουσία της Πολιτείας…Η Πολιτεία τις έδωσε για ενοίκιαση και είναι προνόμιο των κρατικών οργάνων να αποφασίζουν για την περαιτέρω τύχη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουράς.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μελλοντική «κατοικία του πατριάρχη της αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» μετά την έκδοση Τόμου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τη σύσταση μιας «Ενωμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας» ο Α. Γιουράς απάντησε χαμογελαστός: «Για φανταστείτε, οι μοναχοί της Λαύρας των Σπηλαίων μετά από μια ημέρα να έρθουν και να φέρουν τα κλειδιά του μοναστηριού, λέγοντας ότι είχαν σχετικό όραμα που τους είπε να προσχωρήσουν στην ενιαία τοπική Εκκλησία».

Επίσης, έκανε υπαινιγμό για τους μοχλούς πιέσεως, στους οποίους δύναται να καταφύγει η Πολιτεία, προκειμένου να πείσει την αδελφότητα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου να προσχωρήσει στη νέα εκκλησιαστική οντότητα: «Εάν διαπιστωθεί ότι η παραχώρηση των Λαυρών για ενοίκιαση έγινε με παραβάσεις, αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για αναθεώρηση του σχετικού συμβουλίου».

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι και από τα κορυφαία Ιερά σεβάσματα της Ουκρανίας και της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Είναι η καθιερωμένη έδρα και η κατοικία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.

Ο αρχηγός του αντικανονικού «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετος Ντενισένκο ζητούσε κατ’ επανάληψη την παραχώρηση της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου στην υπ’ αυτόν μερίδα.

Το περασμένο Σεπτέμβριο ο Ηγούμενος της Λαύρας Μητροπολίτης Βύσγκοροντ και Τσερνονπίλ κ. Παύλος ανακοίνωσε τις προθέσεις των Ουκρανών εθνικιστών να αρπάξουν τη Λαύρα και κάλεσε τους πιστούς να εντείνουν τις προσευχές τους για τα ιερά σεβάσματα της Ουκρανίας.

Για τον κίνδυνο καταλήψεως στις 14 Οκτωβρίου των Λαυρών των Σπηλαίων του Κιέβου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ δήλωσε ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρυ Αντώνιος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας θα προστατεύσουν τα ιερά τους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αντώνιος τόνισε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας κανείς δεν καλεί σε επίθεση, και γι’ αυτό προειδοποιεί: «Άνθρωποι, ο Θεός φυλάξοι, μη προχωρείτε σε μια κίνηση η οποία δύναται να οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις»Πηγή

Απάντηση