Η έμπρακτη συγνώμη του Γερμανού Προέδρου (video)


Mοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός, κατά τις συνομιλίες του με τον γερμανό πρόεδρο που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα. Ο κ. Σταϊνμάγερ έκανε λόγο για εξαιρετικά θαρραλέα προσπάθεια και δεν παρέλειψε να ζητήσει συγνώμη για τις θηριωδίες του ναζισμού στην Κατοχή.

Ο Γερμανός Πρόεδρος και η σύζυγός του, αφήνουν λίγα λευκά λουλούδια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι.

Παραμονή της 74ης επετείου απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, επιλέγουν μια συμβολική και εκτός επίσημου προγράμματος επίσκεψη, ως πρώτη στάση στην Αθήνα λέγοντας με αυτή την κίνηση «συγγνώμη», για όσα διέπραξαν οι συμπατριώτες τους κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Επόμενος σταθμός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η πλατεία Συντάγματος. Συνοδευόμενος από την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο Γερμανός Αξιωματούχος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία, υποδέχονται με κάθε τιμή στην Ηρώδου Αττικού τους υψηλούς προσκεκλημένους…

Το ονοματολογικό των Βορείων γειτόνων μας, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γερμανού Προέδρου, με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον Έλληνα ομόλογο του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Θαρραλέο βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών – «Συμφωνία –μοντέλο συνεννόησης» ανάμεσα σε δυο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου – συμβάλλει στη σταθερότητα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Γερμανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «εξαιρετικά θαρραλέα» την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Λυπάμαι», είπε «γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση. Ελπίζω να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «αν δεν υπήρχαν οι εμμονές των γειτόνων θα είχε λυθεί το θέμα – Προϋπόθεση η επίλυση του ονόματος».

Αφήσατε πίσω τα μνημόνια

Το σεβασμό του στον ελληνικό λαό για το σταθερό φιλοευρωπαϊκό, προσανατολισμό του, εξέφρασε ο Γερμανός Πρόεδρος. Αφορμή για νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, χαρακτήρισε το μομέντουμ της επίσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας.

Να εκφράσω το σεβασμό μου απέναντί σας γιατί εσείς πήρατε το τιμόνι και αφήσατε πίσω σας τα Μνημόνια, είπε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Μπορούμε πια να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της λιτότητα, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το 3ο πρόγραμμα στήριξης, σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Είμαι ευτυχής και περήφανος που η Ελλάδα παίζει σταθερά έναν ρόλο θετικό απέναντι στις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες».

Τα λάθη των μνημονίων

Αφήνουμε πίσω μας την επώδυνη Μνημονιακή περίοδο, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξαίροντας τη δική του συμβολή την εποχή των δύσκολων διαπραγματεύσεων. Ο Ανώτατος Πολιτειακός παράγοντας, δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στα λάθη των Μνημονίων.

Ο Πρόεδορος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ελληνικός λαός κατέβαλε ένα μεγάλο τίμημα ακόμη και για λάθη των Μνημονίων που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καταλογιστούν στον ελληνικό λαό».

Γερμανικές αποζημιώσεις

Τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, επανέλαβε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Να ορίσουμε από κοινού το πεδίο επίλυσής τους με βάση το Διεθνές Δίκαιο που όλοι Σεβόμαστε. Να δουλέψουμε από κοινού. Να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές».

Ο Γερμανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την πολιτική και ηθική ενοχή που μας βαραίνει.

Ανεξαρτήτως των Νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρέωση μας να πράξουμε κάτι ως αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από την Γερμανική πλευρά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην χώρα μας, η σύζυγος του Γερμανού Προέδρου, μαζί με την κα Παυλοπούλου επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Ρεπορτάζ; Κώστας Λασκαράτος

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση