Φεστιβάλ Ελληνισμού της Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη


Μεταξύ 18 και 21 Οκτώβριος 2018, μετά από την πρόταση του Γενικού Προξενείου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, στο χώρο της ΔΕΘ-Helexpo, Περίπτερο 10 (Οδός Εγνατίας αρ. 154), εκδηλώσεις στα πλαίσια του πολιτιστικού έργου με τίτλο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ» – η XVIIIᵑ έκδοση. Οι εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης περιλαμβανόμενη στη σειρά των δραστηριοτήτων αφιερωμένων στην εκατονταετηρίδα της Μεγάλης Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί την 19η Οκτωβρίου 2018 και 19:00 η ώρα και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2018.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν εκπρόσωποι των 20 τοπικών κοινοτήτων της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Έλληνες αξιωματούχοι, τοπικό κοινό και ξένους τουρίστες, αρκετά πολλούς σε αυτή την όμορφη πόλη της Ελλάδας. Μια ομάδα από την ρουμάνικη τηλεώραση TVR, ο εταίρος μέσων ενημέρωσης του φεστιβάλ, θα είναι παρούσα σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Στη σκηνή της ΔΕΘ-Helexpo θα παραστούν πάνω από 400 άτομα – 21 συγκροτήματα των ελληνικών κοινοτήτων στη Ρουμανία.

Μαζί με τους προσκεκλημένους τους: Η Φιλαρμονική «Ραul Constantinescu» Ploiesti, Συγκρότημα ΕΛΛΑΣ από το Πολιτιστικό Σύλλογο «ΕΛΛΑΣ, Βουκουρέστι και το Συγκρότημα «Λιβάδια της Πράχοβας», από το Πολιτιστικό Κέντρο των Φοιτητών Πλοιέστιου.

Η εκδήλωση με την πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας, της Ρουμανίας και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Η δύναμη των Ελλήνων στη Ρουμανία είναι αποτέλεσμα της σύνδεση 20 κοινοτήτων από όλες τις πόλεις σε μια ένωση που έχει καταφέρει και έχει δικό της εκπρόσωπο στο ρουμανικό κοινοβούλιο, στο πρόσωπο του προέδρου της, κ. Δράγκος Ζησόπουλ».

Η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας (UER) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με εθνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό προφίλ, που ιδρύθηκε το 1989 και ενώνει τις ελληνικές κοινότητες στο ρουμανικό έδαφος, αποτελούμενες από Ρουμάνους πολίτες ελληνικής καταγωγής και φιλέλληνες, με σκοπό να διατηρήσουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, τα ελληνικά έθιμα και παραδόσεις.

Ο κύριος σκοπός της είναι να υποστηρίζει, να εκπροσωπεί και να προωθεί τα συμφέροντα του ελληνικού πληθυσμού στη Ρουμανία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με κύριο σκοπό τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την ελεύθερη έκφραση της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των μελών του.

Σχετική είδηση: Eκστρατεία στήριξης των πυρόπληκτων από τους Έλληνες της Ρουμανίας

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση