Εγκαινιάσθηκε στις Κανάριες Νήσους το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα


Το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο, κατασκευασμένο ειδικά για παρατηρήσεις ακτίνων γάμα που έρχονται από το διάστημα, εγκαινιάσθηκε στη Λα Πάλμα, το μεγαλύτερο από τα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Το Μεγάλου Μεγέθους Τηλεσκόπιο LST-1 (Large-Sized Telescope) έχει ύψος 45 μέτρων και βάρος περίπου 100 τόνων, επιπλέον διαθέτει μια παραβολική ανακλαστική επιφάνεια διαμέτρου 23 μέτρων. Η ανακλαστική επιφάνειά του, των 400 τετραγωνικών μέτρων, θα συλλέγει και θα εστιάζει στην κάμερα του τηλεσκοπίου την ακτινοβολία Τσερένκοφ, την οποία παράγουν οι ακτίνες γάμα χαμηλής ενέργειας.

Περισσότεροι από 200 επιστήμονες από δέκα χώρες του κόσμου απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα του LST στα Κανάρια Νησιά.

Στην ίδια περιοχή, που ανήκει στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, θα κατασκευαστούν τέσσερα μεγάλα τηλεσκόπια LST, καθώς και άλλα 15 μεσαίου μεγέθους (Medium-Sized Telescopes-MST), τα οποία από κοινού θα απαρτίζουν τη διάταξη Cherenkov Telescope Array (CTA) στο βόρειο ημισφαίριο. Συνολικά πάνω από 1.400 επιστήμονες και μηχανικοί από 31 χώρες εμπλέκονται στην κατασκευή όλων των μονάδων του Παρατηρητηρίου CTA.

Το CTA θα περιλαμβάνει περίπου 120 τηλεσκόπια διαφόρων μεγεθών. Η εν λόγω πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020».

Μια παρόμοια διάταξη τηλεσκοπίων πρόκειται να κατασκευασθεί στο νότιο ημισφαίριο, κοντά στα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Το πρώτο επίγειο αστρονομικό παρατηρητήριο, το οποίο θα είναι ανοιχτό στην κοινότητα τόσο των αστρονόμων, όσο και των σωματιδιακών φυσικών, θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας, όσο και της σκοτεινής ύλης.

Τα νέα τηλεσκόπια LST του Παρατηρητηρίου CTA θα παρακολουθούν τις πηγές των ακτίνων γάμα χαμηλής και υψηλής ενέργειας στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ivan Jimenez-IAC

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση