Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε για την επίλυση του ονοματολογικού


«Είναι πολύ πιθανόν η Ευρώπη να μην είναι μετά από κάποιο διάστημα όπως την ξέρουμε. Υπάρχουν άξονες και αντι-άξονες, υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις, κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι θα φύγουν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politik. «Το καλύτερο είναι να αποδεσμευτεί η χώρα μας από αυτή την ιμπεριαλιστική ένωση των καπιταλιστικών κρατών. Αυτό θα μας άνοιγε δρόμους ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου» τόνισε.

Επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν έγινε για την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά για την πάση θυσία ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι η διαδικασία ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία και στην ΕΕ δεν είναι ξεκομμένη από το περιεχόμενο της συμφωνίας, για το οποίο επίσης το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του.

«Τα στοιχεία αλυτρωτισμού που υπάρχουν στη συμφωνία, όπως η θέση για «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονική γλώσσα», μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον για να καλλιεργείται ο εθνικισμός, το μίσος, η λογική του «διαίρει και βασίλευε», η οποία είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια» πρόσθεσε.

Είπε ότι «εθνικό πρόβλημα» για τον ελληνικό λαό είναι η παραπέρα ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, «γιατί είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και δεινών για τους λαούς» και υπογράμμισε ότι «οι λαοί σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν συμφέρον να σφυρηλατήσουν τον κοινό τους αγώνα, με αλληλεγγύη και πραγματικό διεθνισμό, ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από το 1992 τόνιζε πως το πρόβλημα με το όνομα της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είχε λυθεί «με εξαφάνιση κάθε αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με εξασφαλισμένη αναθεώρησή του, απαραβίαστο συνόρων. Σύνθετη ονομασία, erga omnes, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό».

Αναφέρθηκε στη στενή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία του ΚΚΕ με δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, με προτεραιότητα τη συνεργασία του με ΚΚ που διατηρούν τις επαναστατικές αρχές και δίνοντας βάρος στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», όπου συμμετέχουν 29 ΚΚ «και παλεύουμε από κοινού ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό».

Χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα «Μακρόν ή Ορμπάν», καθώς «οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται στην ίδια όχθη, της διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση