“Απέραντες θάλασσες” : Μία έκθεση που ‘φέρνει’ την Ανάφη στο Παρίσι


Για την 17η έκδοση της ετήσιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης Propos d’Europe αφιερωμένη στην πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη, το Ίδρυμα Hippocrene που έχει έδρα στο Παρίσι, κάλεσε τον Ιορδάνη Κερενίδη και τον Piergiorgio Pepe, συλλέκτες και ιδρυτές του προγράμματος Phenomenon, να παρουσιάσουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Η έκθεση συγκεντρώνει όλους τους συμμετέχοντες του  προγράμματος Phenomenon που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ανάφη και περιλαμβάνει παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές και μια έκθεση τέχνης σε όλο το νησί. Εξετάζει ερωτήματα σχετικά με την (α)ορατότητα σε σχέση με τη γλώσσα, το φως, την ιστορία και την περιθωριοποίηση. Μάλιστα, το πρόγραμμα βραβεύτηκε πρόσφατα με το Montblanc de la Culture Arts Patronage Award για την Ελλάδα.

Η έκθεση Multitudinous Seas αμφισβητεί τις συνθήκες που μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά ενός «περιφερειακού» έργου όπως το Phenomenon στο «κέντρο» της Ευρώπης και τους τύπους πιθανών στρατηγικών που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν δυαδικές δομές, όπως η περιφέρεια και το κέντρο, ο Βορράς και ο Νότος, οι πολίτες και οι πρόσφυγες. Το πρόγραμμα ευελπιστεί να αποσυνδέσει τέτοιες κατηγορίες από τις κανονιστικές συσχετίσεις τους και να δημιουργήσει διαφορικούς και ασταθείς συνδέσμους, χωρίς να αρνείται τις ιδιαιτερότητες, τα ερωτήματα και τις τοπικές ανάγκες.

Η έκθεση θα παρουσιάσει έργα τέχνης από τους καλλιτέχνες Ignasi Aballí, Kostas Bassanos, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Detanico / Lain, Χάρις Επαμεινώνδα, Ντόρα Γκαρσία, Μάριο Γκαρσία Τόρες, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Τζουλιέ Νεντέλε, Χριστόδουλο Παναγιώτου και Νίνα Παπακωνσταντίνου.

Ημερομηνίες: 15 Οκτωβρίου-16 Δεκεμβρίου 2018.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση