Σε δημοπρασία το εβραϊκό βιβλίο προσευχών της Μέριλιν Μονρόε


Όπως αναφέρεται και στην εφημερίδα Times of Israel, το εβραϊκό βιβλίο προσευχών (siddur) της Μέριλιν Μονρόε πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου J. Greenstein & Co. στις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών Cedarhurst, στο Λονγκ Άιλαντ.

Η τιμή εκκίνησης για το, χρώματος μπεζ, βιβλίο προσευχών (του 1992) είναι τα 4.600 δολάρια.

Σε άλλη δημοπρασία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες στις 17 Νοεμβρίου, η Thunderbird της Μέριλιν θα πουληθεί επίσης, με τιμή εκκίνησης τις 500.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την The Jewish Chronicle, το siddur της αγαπημένης σε πολλούς ηθοποιού ανήκει σε έναν Αμερικάνο που ζει στο Ισραήλ, ο οποίος είχε αγοράσει το βιβλίο προσευχών από τον φορέα που διαχειρίζεται την περιουσία της Μονρόε το 1999.

Όπως είναι γνωστό, η διάσημη ηθοποιός και μοντέλο ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό το 1956, όταν παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, πολωνoεβραϊκής καταγωγής.

Ο ραβίνος Ρόμπερτ Γκόλντμπεργκ της Μεταρρυθμιστικής Συναγωγής Χάμντεν του Κονέκτικατ τέλεσε τον εβραϊκό γάμο του ζευγαριού λίγες μέρες μετά τον πολιτικό γάμο στο Γουάιτ Πλείνς της Νέας Υόρκης. Παρόλο που το ζευγάρι χώρισε πέντε χρόνια αργότερα, ο ραβίνος είχε αναφέρει ότι η Μονρόε του είχε πει πως εξακολουθούσε να είναι αφοσιωμένη στον ιουδαϊσμό.

Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο βιβλίο -το οποίο φέρει τη σφραγίδα της συναγωγής του Μίλερ- (Εβραϊκό Κέντρο της Λεωφόρου Ν στο Μπρούκλιν)- είχε τεθεί σε δημοπρασία και το 2017, ωστόσο δεν πουλήθηκε.

Όπως αναφέρεται στο The Jewish Chronicle, ο ραβίνος Γκόλντμπεργκ είχε γράψει σε επιστολή του, μετά τον θάνατο της Μέριλιν (1962):  Η Μέριλιν δεν ήταν διανοούμενη, αλλά ήταν ειλικρινής στην επιθυμία της να μάθει.

Δεδομένου ότι το siddur της Μέριλιν έχει στις σελίδες του χειρόγραφες σημειώσεις που πιθανότατα ανήκαν στην ίδια και η ράχη του ήταν φθαρμένη, το βιβλίο πιθανότατα είχε χρησιμοποιηθεί.

«Βαθιά μέσα της, ήταν μία εβραϊκή ψυχή», είπε, αναφερόμενος στην ηθοποιό, ο  ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών, Τζόναθαν Γκρίνσταϊν. Σύμφωνα με δική του εκτίμηση, το βιβλίο θα μπορούσε να πουληθεί ακόμα και στην τιμή των 12. 000 δολαρίων ή σε ακόμα μεγαλύτερη τιμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση