3ος λαϊκός αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής Μπλοκ 15 (video)


Με τη συμμετοχή 320 δρομέων ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλοί σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σήμερα ο 3ος λαϊκός αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής: Μπλοκ 15 (Στρατόπεδο Χαϊδαρίου) – Σκοπευτήριο Καισαριανής, μήκους 14,1 χιλιομέτρων, εκδήλωση η οποία εντάσσεται στον κύκλο δραστηριοτήτων υπό τον γενικό τίτλο «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», με την ευκαιρία της 12ης Οκτωβρίου, ημέρας απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

«Με τον αγώνα δρόμου πάνω στη διαδρομή, πάνω στα χνάρια των αγωνιστών που οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα, δηλώνουμε ένα ηχηρό παρών στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης και τιμής, σε όσους έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το μεγάλο δέντρο της λευτεριάς», επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του πριν την εκκίνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

«Το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, το εμβληματικό κτίριο του Μπλοκ 15, τα 14 χιλιόμετρα της διαδρομής από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, έχουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο, συναισθηματικό, ιστορικό και πολιτικό. Προστατεύουμε αυτό το μνημείο με δέος και με σεβασμό, ώστε να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο ανοιχτό σχολείο ιστορίας. Εδώ ακριβώς, μπορεί κάποιος να πάρει μαθήματα πραγματικού πατριωτισμού, δημοκρατίας και αγώνα ενάντια στο φασισμό. Δεν μπορούμε, αλλά ούτε και πρέπει να επιτρέψουμε στη λήθη να δώσει έδαφος στην αναβίωση φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων», τόνισε.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κατέστησε σαφές ότι «η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα αποτελεί μια ενεργή διεκδίκηση». «’Αρρηκτα δεμένη με την ιστορική μνήμη είναι και η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα που αποτελεί μια ενεργή διεκδίκηση.

Μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκκίνηση δόθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας στις 09.15 το πρωί, μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων Μπλοκ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’» και ο τερματισμός έγινε στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές. Μετά τον τερματισμό οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο εκτελέσεων και κατέθεσαν λουλούδια.

Οι τρεις πρώτοι στην κατηγορία των ανδρών ήταν: Πρώτος, ο ΕΠΟΠ Λοχίας Κωνσταντίνος Δρόσος με χρόνο 49 λεπ. και 54″. Δεύτερος, ο Γεώργιος Ρουκλιώτης με χρόνο 52 λεπτ. και 15″. Τρίτος, ο Αλέξης Γωργούλιας με χρόνο 57 λεπ. και 17″.

Οι τρεις πρώτες στην κατηγορία των γυναικών ήταν: Πρώτη, η Αλεξάνδρα Παναγιώτου με χρόνο 1 ώρα 5 λεπ. και 49″. Δεύτερη, η σπουδάστρια της ΣΜΥ Αντιγόνης Πολυχρονίδου με χρόνο 1 ώρα 7 λεπ. και 45″.Τρίτη, η Μαρίνα Τερζή με χρόνο 1 ώρα 9 λεπ. και 28″.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση