Ένα γιγάντιο ορθογώνιο παγόβουνο φωτογράφισε η NASA


Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) φωτογράφισε ένα μεγάλο παγόβουνο σε σχήμα τέλειου ορθογώνιου, το οποίο θυμίζει ον εξωγήινο μονόλιθο στην ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» αλλά στην παγωμένη του εκδοχή.

Αυτή η εντυπωσιακή ικανότητα της φύσης, που απ’ ότι φαίνεται μπορεί να παράγει σχεδόν τέλεια γεωμετρικά σχήματα σε μεγάλη κλίμακα, αποτυπώθηκε στη συγκεκριμένη φωτογραφία της NASA, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στη φύση υπάρχουν δύο «είδη» παγόβουνων: Αυτά που μοιάζουν με τρίγωνο ή πρίσμα πάνω από την επιφάνεια του νερού και εκείνα που είναι πλατιά και επίπεδα.

Το συγκεκριμένο γεωμετρικό παγόβουνο, μήκους σχεδόν δύο χιλιομέτρων, έχει αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική Χερσόνησο, η οποία καταρρέει σταδιακά.

Από το «ορθογώνιο» παγόβουνο, μπορεί κανείς να δει μόνο το ένα δέκατο της επιφάνειάς του, καθώς το υπόλοιπο είναι βυθισμένο στο νερό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το εν λόγω παγόβουνο είναι ασταθές και μελλοντικά ενδέχεται να σπάσει σε (περισσότερα) κομμάτια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA IceBridge

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση