«Όχι» από Κομισιόν στον ιταλικό προϋπολογισμό


Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Η Κομισιόν ζήτησε μάλιστα από τη Ρώμη να παρουσιάσει άμεσα νέο σχέδιο, με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις να δηλώνει ότι οι εξελίξεις αυτές είναι πρωτόγνωρες για την ΕΕ και να διευκρινίζει ότι η Ιταλία καλείται να παρουσιάσει το νέο προϋπολογισμό εντός τριών εβδομάδων.

H απόρριψη του ιταλικού σχεδίου ήταν αναμενόμενη, καθώς η Ευρωζώνη θεωρεί ότι το ποσοστό του ελλείμματος που περιλαμβάνεται σε αυτό, δηλαδή 2,4% για το 2019, είναι ιδιαίτερα υψηλό και αποτελεί -μια χωρίς προηγούμενο- παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών». «Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση