Μεγαλειώδη Λιτανεία για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ)

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018


polioyxos thessalonikis 165

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου τ.έ., πανηγυρική αρχιερατική Θ. Λειτουργία για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλήτη στον ομώνυμο ιστορικό και προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Πόλης των Θεσσαλονικέων.

Τις ημέρες αυτές η Θεσσαλονίκη εορτάζει την απελεύθερωση της, τιμά τους Ήρωες της και πανηγυρίζει όλως ιδιαιτέρως τον λαοφιλή Άγιο της Ορθοδοξίας Δημήτριο που είναι άρρηκτα συνεδεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Εν μέσω των ιερών και χαριτόβρυτων λειψάνων του Προστάτη και Εφόρου της Θεσσαλονίκης και την παρουσία της ιερής Εικόνας της Παναγίας του όρους των Ελαιών και του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Παναγίου Τάφου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι Θεσσαλονικείς συμμετείχαν ομοθυμαδόν στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου του Β’, προσκεκλημένου του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, τον οποίο πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως.

Ακολούθως και παρουσία εκατοντάδων Πιστών πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας του όρους των Ελαιών και του Τιμίου Σταυρού του Παναγίου Τάφου, μετά των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, στους κεντρικούς δρόμους της Αποστολικής πόλεως των Θεσσαλονικέων.

Της Ιεράς Λιτανεύσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε συνοδεία Τιμητικών Αγημάτων του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας της Αστυνομίας, προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Μιλήτου κ. Αποστόλου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Σύρου κ. Δωροθέου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Ελεθευρουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Σισανίου και Σιατίτης κ. Παύλου, Ηλιουπόλεως κ. Θεοδώρου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Λύδδης κ. Δημητρίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου

Παρέστησαν οι αρχές της πόλεως με επικεφαλής τους Βουλευτές κ.κ. Θεόδωρο Καράογλου και Σταύρο Καλαφάτη, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, των Πολιτιστικών Συλλόγων και της μαθητιώσας νεολαίας, σύσσωμη η αδελφότητα της Γυναικείας Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος με επικεφαλή την Καθηγουμένη αυτής Μελάνη Μοναχή, καθώς επίσης ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, πολλοί Ιερείς και Διάκονοι από πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των προαναφερθέντων στην Λιτανεία παρέστη και ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ και επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:


 Πηγή

Απάντηση