Ο Παναγιώτης Ρήγας τίμησε τον βετεράνο πιλότο του Β’ ΠΠ αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Πλειώνη (video)


Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, δέχθηκε την Πέμπτη στο γραφείο του, τον αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Πλειώνη, και τίμησε στο πρόσωπό του τη γενιά των Ελλήνων στρατιωτικών που πήραν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

O αντιπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Πλειώνης γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το έτος 1920 και το 1939 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων. Συμμετείχε σε συμμαχικές επιχειρήσεις καθόλη τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Είχε πλούσια πολεμική δράση και σε τρεις περιπτώσεις διασώθηκε παρά τη συντριβή του αεροσκάφους του.

Πραγματοποίησε 167 επιτυχείς αποστολές, διαφόρων τύπων, αναχαιτίσεων εχθρικών αεροσκαφών, επιθετικών αναγνωρίσεων, πολυβολισμών και βομβαρδισμού εχθρικών θέσεων, ερευνών εντοπισμού καταπεσόντων αεροσκαφών, προστασίας νηοπομπών.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από διάφορες επιτελικές θέσεις εντός και εκτός Ελλάδας σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Σμύρνη και αλλού.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, αρνήθηκε να συνεργαστεί με το δικτατορικό καθεστώς και στις 12 Μαΐου 1967 αποστρατεύεται με τον βαθμό του ταξιάρχου.

Το 1970 η Ασφάλεια τού αρνείται τη χορήγηση διαβατηρίου και τού απαγορεύει την προμήθεια αγαθών από τα στρατιωτικά καταστήματα, ενώ του στερείται και το δικαίωμα περίθαλψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το 1975 του απενεμήθη ο βαθμός του υποπτεράρχου και το 1981 ο βαθμός του Αντιπτεράρχου.

Έχει τιμηθεί με περισσότερα από 24 παράσημα ελληνικά και ξένα, μετά των οποίων περιλαμβάνεται το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, 2 Πολεμικοί Σταυροί, 3 Σταυροί Ιπταμένου και άλλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση