Δεν απεμπολούμε ούτε κεραία από τα δικαιώματα μας (video)


Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είναι σήμερα το μεγάλο «ΝΑΙ» όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων και των μελών της διεθνούς κοινότητας, στη Δημοκρατία και στον Άνθρωπο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που αγγίζουν τον φασισμό και το ναζισμό, ενώ έστειλε μηνύματα προς τα Σκόπια και την Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολο του. 

Στην ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αρραγούς ενότητας, λέγοντας ότι η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει έναν νέο διχασμό και αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα.

Πρώτα οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά η κύρωση της στην ελληνική Βουλή

Απευθυνόμενος στη γειτονική ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις της αλλαγής του ονόματος και της αναθεώρησης του Συντάγματος για να την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κάλεσε να τις εκπληρώσει στο ακέραιο.

«Μόνο όταν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες από την πλευρά του γειτονικού κράτους και όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως ακριβώς έχουμε καθορίσει το πλαίσιο και αφού διαπιστωθεί ότι η αναθεώρηση έλαβε χώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τότε είναι δυνατό να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσκληση προς ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε:

«Και μόνο μετά ακριβώς την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με βάση όμως την ορθή ερμηνεία της Συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Τότε και μόνον, όταν γίνει η αναθεώρηση και η αναθεώρηση αυτή γίνει σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και σύμφωνα με την ορθή ερμηνεία της συνθήκης αυτής με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τότε και μόνο μπορεί να οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

Δήλωσε πως πέρα από την ιστορία τους οι Έλληνες είναι και θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας και εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα δεν πρόκειται να κάνουν.

Δεν απεμπολούμε ούτε κεραία από τα δικαιώματα μας

Απευθυνόμενος στην Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να θωρακίζει τα νησιά της, ασκεί στο ακέραιο όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της, κατά το Δεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με τον πολιτικώς πρόσφορο και θεσμικώς καλύτερο τρόπο σε ό,τι αφορά και τη συνταγματική μας τάξη», ενώ το ίδιο ισχύει και για την ΑΟΖ, σε εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας

«Καλούμε την Τουρκία να ζήσουμε μαζί ειρηνικά, αλλά δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ούτε κεραία από τα δικαιώματα μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος

Για το Κυπριακό

Ως προς το Κυπριακό είπε ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του.

«Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση