“Η Αθήνα της Ηρώς”- Η δράση της έφηβης αγωνίστριας με τα μάτια των μαθητών (video)


Τη δράση της ηρωίδας της εθνικής αντίστασης Ηρώς Κωνσταντοπούλου θέλησαν να αποτυπώσουν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου, που έφτιαξαν μία ταινία αφιερωμένη στην έφηβη αγωνίστρια. Η ταινία με τίτλο «Η Αθήνα της Ηρώς» θα προβληθεί το Σάββατο το απόγευμα, στον πολυχώρο του σχολικού συγκροτήματος Ζενέτου, στο Μπραχάμι.

Εκτελέστηκε με 17 σφαίρες, όσα ήταν και τα χρόνια της, δίνοντας τη ζωή της για τη πατρίδα. Αμέσως μετά την σύλληψή της από τους Γερμανούς, η Ηρώ Κωνσταντοπούλου μεταφέρθηκε στην απομόνωση του στρατοπέδου στο Χαΐδάρι. Εκεί γνώρισε μια άλλη μεγάλη αγωνίστρια, την Λέλα Καραγιάννη, που έγινε δεύτερη μάνα της. Κάθε βράδυ κοιμόταν στην αγκαλιά της. Η Ηρώ έπεσε για τη λευτεριά της πατρίδας, 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα.

Την ιστορία της έφηβης – σύμβολο του αγώνα ενάντια στον Γερμανό κατακτητή, επέλεξαν οι μαθητές του του 1ου Γενικού Λυκείου στον Άγιο Δημήτριο για τον φετινό εορτασμό της εθνικής επετείου.

Με την στήριξη των καθηγητών τους, οι μαθητές πήραν την ερασιτεχνική κάμερα στο χέρι και αναζήτησαν τα σημεία της Αθήνας, όπου έζησε και έδρασε η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, καθώς και άλλοι αγωνιστές, μετατρέποντας έτσι τον απλό εκπαιδευτικό περίπατο, σε μια βιωματική περιήγηση.

Στην έρευνα, συμμετείχαν εννέα μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Η ταινία «Η Αθήνα της Ηρώς», θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το απόγευμα του Σαββάτου, στο αμφιθέατρο του σχολικού κτιρίου Ζενέτου, στο Μπραχάμι.

Η Ακαδημία Αθηνών, 33 χρόνια μετά, με εισήγηση του καθηγητή Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, τίμησε την ηρωίδα με μεταθανάτιο βραβείο για την υπέρτατη θυσία της, αναγνωρίζοντας έτσι και την συμβολή της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση