Έντονη η μετασεισμική ακολουθία-Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών (video)


Πυκνή αλλά ομαλή είναι η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο μετά τον χθεσινό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, με το νησί να παραμένει σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής μέχρι και αύρι.


Οι ζημιές ήταν μικρής έκτασης για το μέγεθος της δόνησης, καθώς σημειώθηκαν σε κάποια παλιά κτίρια και στο λιμάνι, που δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του, ενώ καταγράφηκαν και κατολισθήσεις σε ορισμένα σημεία.

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Είχαμε μία ήσυχη νύχτα, με 4 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, και πρόσθεσε ότι είναι καλύτερο να εκδηλωθεί τώρα ένας μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο. Εξετάσαμε την επικινδυνότητα στο λιμάνι, στο Κρυονέρι -όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις- και στην περιοχή του Ναυαγίου, και διαπιστώσαμε πως η κατάσταση είναι καλή, ανέφερε ο κ.Λέκκας, ενώ σημείωσε ότι το νησί γυρίζει με γρήγορους ρυθμούς στην κανονικότητα, καθώς το επίπεδο ανθεκτικότητας ήταν υψηλό λόγω του αντισεισμικού σχεδιασμού.

Εν τω μεταξύ, παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, δόθηκε στους κατοίκους της Ζακύνθου, ενώ ματαιώθηκαν οι αυριανές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου στο νησί.

Επιστολή συμπαράστασης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς το λαό της Ζακύνθου, ο οποίος δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νήσο, εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον τοπικό Μητροπολίτη Διονύσιο. Ο Πατριάρχης, στην επιστολή του εύχεται, μεταξύ άλλων, όπως ο Κύριος να γιατρεύει τις πληγές που δημιούργηθηκαν.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο – Σε κατάσταση επιφυλακής το νησί για το επόμενο 48ωρο (video)

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση