Από το “ΟΧΙ” του Μεταξά στο έπος στα βουνά της Αλβανίας (video)


«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Έκτακτο ανακοινωθέν. Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 πρωινής της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου Εδάφους».

Ξημερώματα Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου του 1940. Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Οι σειρήνες ηχούν απειλητικά. Τα προπύλαια του Πανεπιστήμιου όμως γεμίζουν κόσμο που φωνάζει ενθαρρυντικά συνθήματα υπέρ της σωτηρίας της πατρίδας.

Στις 3 τα ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι φτάνει εδώ στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και του παραδίδει το τελεσίγραφο με το οποίο ο Μουσολίνι απαιτούσε να επιτρέψουν στον ιταλικό στρατό να προελάσει ελεύθερα στην Ελλάδα.

Την σκηνή περιγράφει ο ίδιος ο Γκράτσι στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους»: Μόλις καθίσαμε του είπα ότι η κυβέρνηση μου μου είχε αναθέσει να του κάνω μια άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια να βουρκώνουν… όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε…alors cest la querre»

H εγγονή του Μεταξά, Μαρία Φωκά έχει στην κατοχή μας μια έκδοση του 1940 με όλα τα διπλωματικά έγγραφα της εποχής του πολέμου. Ανάμεσά τους υπάρχει και το ιταλικό τελεσίγραφο γραμμένο στα γαλλικά που ήταν και η επίσημη γλώσσα της διπλωματίας την εποχή εκείνη.

Η αντίσταση των Ελλήνων φαντάρων ήταν ηρωική. Οι φαντάροι ορμούν στη μάχη με την λόγχη για να υπερασπιστούν τις εστίες, τους βωμούς την οικογένεια και τους τάφους των προγόνων τους.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση