Διεθνής επιχείρηση για την παράνομη πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε με επιτυχία στην 11η διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pangea XI», που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Interpol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν υπηρεσίες από 116 χώρες με την Ελληνική Αστυνομία να λαμβάνει μέρος, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, εντοπίσθηκαν – διερευνήθηκαν (16.218) ιστοσελίδες, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοποι αγοραπωλησιών και παράνομες διαδικτυακές διαφημίσεις, από τις οποίες οι (3.671) απενεργοποιήθηκαν.

Συνελήφθησαν (859) άτομα, ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν (84) ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι (16), ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές (6) ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (3) ατόμων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση «Pangea XI», έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της INTERPOL.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση