Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο (video)


Σε κανονικούς ρυθμούς επιστέφει σταδιακά η ζωή στη Ζάκυνθο, μετά το ταρακούνημα των 6, 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και το νησί, που άντεξε χάρη στη θωράκισή του, παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής για ακόμη ένα 24ωρο.

Με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Όπως σχετικά έγινε γνωστό, «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή».

Κάτοικοι και τουρίστες ξύπνησαν από ισχυρό μετασεισμό που έγινε στις 8.28 με μεγεθος 4, 7 Ρίχτερ.

Οι μετασεισμικές δονήσεις δεν προκαλούν ανησυχία στους σεισμολόγους, οι οποίοι περιμένουν δόνηση άνω των 5 ρίχτερ, προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο.

Οι σοβαρότερες ζημιές που προκάλεσε ο δυνατός σεισμός παρατηρούνται στο λιμάνι της Ζακύνθου, όπου σημειώθηκε καθίζηση στον προβλήτα. Δύτες έκαναν υποβρύχιες αυτοψίες για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς ενώ ειδικοί από το Πολυτεχνείο κατέγραψαν εικόνες με drones .

Μικρότερη καθίζηση έγινε όμως και στην άλλη πλευρά του λιμανιού στο μόλο του Αγίου Νικολάου , όπου δένουν μικρά σκάφη και απαγορεύτηκε η πρόσβαση.

Στην περιοχή Παναγούλα μετακινήθηκε μεγάλος βράχος και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπ. υποδομών ύστερα από αυτοψία αποφάσισε την εκκένωση 3 πέτρινων κατοικιών. Η Αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην περιοχή.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον Κόκκινο Βράχο, στο Ναυάγιο, στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη και στην παραλία Μυζήθρες.

Οι αυτοψίες των συνεργείων σε κτίρια συνεχίζονται. Μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε δημόσια κτίρια και σχολεία. Ρωγμές καταγράφηκαν σε αρκετές εκκλησίες.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Νίκος Κουντούρης, Διονύσης Νέγκας

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση