Έργα του Καντίνσκι «ταξίδεψαν» στο Ριάντ


Έργα του  Ρώσου ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι, δάνεια του Κρατικού Ρωσικού Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης, εκτέθηκαν την περασμένη Τρίτη (23 Οκτωβρίου) στο Ριάντ, στο «Νταβός στην έρημο».

Η κίνηση «υποστήριξης» -σε πολιτιστικό επίπεδο- της Σαουδικής Αραβίας εκ μέρους της Ρωσίας πραγματοποιείται  εν μέσω των εξελίξεων στην υπόθεση της εξαφάνισης και δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη.

Το συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί «προπομπό» μιας μεγάλης έκθεσης έργων του Καντίνσκι στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η έκθεση έγινε τη στιγμή που πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι άλλων χωρών αποχώρησαν από το πρότζεκτ του πρίγκιπα- διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν , εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι. Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Sotheby’s Ταντ Σμιθ, μέρες πριν από το γεγονός ακύρωσε τη συμμετοχή του σε πάνελ όπου θα μιλούσε μαζί με τον διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ, Μιχαΐλ Πιοτρόβσκι.

Σε ανακοίνωση του Ρωσικού μουσείου αναφέρεται: «Αρκετά έργα διάσημων καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα από τη συλλογή του Ρωσικού Μουσείου έχουν ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας» για την Πρωτοβουλία Μελλοντικών Επενδύσεων» (23 έως 25 Οκτωβρίου).  Επιπλέον γίνεται αναφορά στο, υπό σχεδιασμό, μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που αναμένεται να λάβει χώρα στη Σαουδική Αραβία στο μέλλον: «Μια μεγάλης κλίμακας έκθεση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει τον τίτλο «Καντίνσκι και Ρωσία», θα περιλαμβάνει έργα όχι μόνον των κλασικών της αφηρημένης τέχνης, αλλά και πίνακες σύγχρονων καλλιτεχνών οι οποίοι στα έργα τους εξελίσσουν τις ιδέες του Καντίνσκι».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ https://www.theartnewspaper.com

Φωτογραφία αρχείου: AP /Francois Mori

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση