Στρατής Μυριβήλης: Έδωσε “μάχη” με την πένα του στο αλβανικό μέτωπο (video)


Τα παιδιά της Ελλάδος πολεμούν στην Πίνδο τους Ιταλούς και ένας ολόκληρος λαός προσπαθεί να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο. Οι Ηπειρώτες ανοίγουν τους δρόμους από το χιόνια για να περάσουν οι έλληνες φαντάροι, μεταφέρουν προμήθειες και οι γυναίκες πλέκουν μάλλινες φανέλες και κάλτσες.

«Θα ήταν κάπου 2000 ψυχές κάτω από τις μαύρες κάπες έλαμπαν τα ηπειρωτικά μαύρα μάτια ξεχιόνιζαν το δρόμο μετέφεραν τρόφιμα και μας χαιρετούσαν γεια σας γεια σας», έγραφε ο Μυριβήλης.

Με την λυρική του πένα ο Στρατής Μυριβήλης μεταφέρει τις εικόνες από την πρώτη γραμμή του μετώπου όπου βρίσκεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας Ακρόπολη.

Όπως λέει στην ΕΡΤ ο αρχειοφύλακας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, «τα πρώτα του κείμενα αναφέρονται στο ηθικό των στρατιωτών ότι είχαν μια χαρά και αισιοδοξία δεν θυμίζει ότι πήγαιναν στο πεδίο μάχης σε όλη του τη διαδρομή προς το μέτωπο βλέπει ανθρώπους που βοηθάνε με κάθε τρόπο από τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους το λιμενικό μέχρι τις γυναίκες και τα παιδιά¨.

Οι επιστολές του, κείμενα χειρόγραφα και άλλα δαχτυλογραφημένα που έστελνε για την εφημερίδα του αλλά και όσα προορίζονταν για την εκπομπή του το Χρονικό της εβδομάδος που μεταδιδόταν από το το εθνικό ίδρυμα ραδιοφωνίας φυλάσσονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Στο βίντεο θα δείτε το δελτάριο του δημοσιογράφου από την ΕΣΗΕΑ: Εδώ είναι ένα έγγραφο που του παρείχε το τότε υπουργείο τύπου και τουρισμού για να ταξιδεύει ως ανταποκριτής και να του παρέχονται διευκολύνσεις.

Κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου ο Στρατής Μυριβήλης πολέμησε στο μακεδονικό μέτωπο. Όσα έζησε στα χαρακώματα ήταν μόνο η αρχή για να αποτυπώσει στο χαρτί το μεγάλο αντιπολεμικό του έργο Η ζωή εν τάφω, το οποίο δραματοποιημένο προβάλλεται φέτος στην ΕΡΤ.

Κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία πολέμησε ως λοχίας. Στον πόλεμο του 40 είναι ήδη 50 ετών. Όπως λέει ο αρχειοφύλακας, ο Μυριβήλης είναι πολύ μεγάλος για να πολεμήσει αλλά βρίσκεται στην π΄ρωτη γραμμή του μετώπου γιατί θέλει να είναι κοντά στα γεγονότα και τις εξελίξεις.

Ο Στρατής Μυριβήλης προσυπέγραψε μαζί με άλλους Έλληνες λογίους την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου ενάντια στον φασισμό.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ:Μαρία Μαγκλάρα

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση