Χρονολογώντας την Ιστορία-Εργαστήριο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα (video)


Πόλο έλξης για ξένους επιστήμονες και φοιτητές αποτελεί το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που λειτουργεί στην Καλαμάτα. Το εργαστήριο ειδικεύεται στην ακριβή χρονολόγηση κεραμικών, κονιαμάτων και ιζημάτων.

Στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε η χρονολόγηση του Πανάγιου Τάφου βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ. Το εργαστήριο Αρχαιομετρίας στο Τμήμα Ιστορίας του Παν/μίου Πελοποννήσου, λειτουργεί στην Καλαμάτα και κατατάσσεται στα κορυφαία στον κλάδο του στην Ευρώπη.

Εφοδιασμένο με υπερσύχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένο με εξειδικευμένους επιστήμονες υποδέχεται σημαντικά ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών για αναλύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το εργαστήριο εξειδικεύεται στην ακριβή χρονολόγηση κεραμικών, κονιαμάτων και ιζημάτων.

Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο το οποίο μεγενθύνει έως 100.000 φορές και αναγνωρίζει τα υλικά κατασκευής των αντικείμενων καθώς και συσκευή ακτινών.

Οι τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει το εργαστήριο δημιουργούν νέες δυνατότητες για την αρχαιολογική έρευνα.

Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς ξένους επιστήμονες. Φοιτητές από Καναδά και Αμερική βρίσκονται στην Καλαμάτα για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια τα περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας.

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού το εργαστήριο κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια από την ίδρυσή του να καθιερωθεί διεθνώς και συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Αμερική και την Αυστραλία. Σύντομα θα αποκτήσει και ένα νέο ακόμα πιο σύγχρονο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση