Ένα αφιέρωμα σε σημαντικές γυναίκες φωτογράφους


Το πρότζεκτ «Elles x Paris Photo», της Φανί Εσκουλέν (Fannie Escoulen) που παρουσιάζεται στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης Paris Photo, είναι αφιερωμένο σε γυναίκες φωτογράφους που τα έργα τους έχουν ξεχαστεί ή απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τα μουσεία του κόσμου.

Μέσω της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας παρουσιάζονται  περισσότερα από 100 έργα πρωτοπόρων των αρχών του 20ου αιώνα, ανάμεσά τους η Μάργκαρετ Ουάτκινς, με καταγωγή από τη Σκωτία και τον Καναδά, μία από τις πρώτες γυναίκες εμπορικές φωτογράφους, και η Λουτσία Μοχόλι από την Τσεχία, σύζυγος του καλλιτέχνη του μπάουχαουζ, Λάζλο Μοχόλι Νάγκι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμα και έργα της Γιαπωνέζας, Κουνιέ Σουγιούρα, «πειραματικής» φωτογράφου και της Ζαν Γκρουβέ, οι εικόνες των οποίων επηρέασαν μια γενιά φωτογράφων.

Η επιμελήτρια του πρότζεκτ «Elles x Paris Photo» αναφέρει: «Η ιστορία της φωτογραφίας γράφτηκε γενικά από άνδρες», ενώ καλεί το κοινό να γνωρίσει και τις ταλαντούχες γυναίκες φωτογράφους μέσα από τη δουλειά τους, η οποία συχνά μένει στο περιθώριο.

Σε συνέντευξή της στο CNN, η Φανί Εσκουλέν αναφέρει: «Η Elles x Paris Photo» έχει στόχο να επαναπροσδιορίσει αυτή την «ανισορροπία» ως προς την προβολή και την αναγνώριση του έργου των ανδρών και των γυναικών φωτογράφων. Έτσι, κοινό και συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να στρέψουν περισσότερο την προσοχή τους στις σημαντικές γυναίκες φωτογράφους, αναγνωρίζοντας ίσως, σε μεγαλύτερο βαθμό, την αξία του έργου τους.

Η Paris Photo, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τέχνης αφιερωμένη στη φωτογραφία ξεκινά από αύριο –Πέμπτη 8/11- και θα παρουσιάζεται έως τις 11 Νοεμβρίου στο Grand Palais στο Παρίσι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ CNN

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση