Εκτοξεύθηκε ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος ΜΕΤOP-C


Ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος METOP-C (ο επόμενος μετά τους ΜETOP-A και ΜΕΤOP-B που είχαν εκτοξευθεί το 2006 και 2012 αντίστοιχα) εκτοξεύθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης 6/11.

Η εκτόξευση έγινε με ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική.

Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι METOP βρίσκονται σε τροχιά γύρω από Γη, σε ύψος περίπου 800 χιλιόμετρων. Ταξιδεύουν από τον ένα Πόλο στον άλλο, καταγράφοντας (με τα 13 όργανά μετρήσεων που περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό τους) τη θερμοκρασία και την υγρασία σε διάφορα ύψη της ατμόσφαιρας, την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου και τα αέρια της ατμόσφαιρας (όζον κ.α.).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) είναι υπεύθυνος για την κατασκευή των δορυφόρων και αφού τους θέσει σε τροχιά, ο έλεγχος τος πραγματοποιείται στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Οι επιστήμονες αξιοποιούν τα στοιχεία που συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους τόσο για την πρόγνωση του καιρού, όσο και για την έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αξιοσημείωτο είναι ότι, χάρη στα ερευνητικά δεδομένα από τους δύο πρώτους ΜETOP έχουν ήδη μειωθεί κατά 27% τα σφάλματα στις προγνώσεις καιρού της μιας ημέρας.

Η επόμενη γενιά δορυφόρων πολικής τροχιάς ΜΕΤOP-SG αναμένεται να αξιοποιηθεί μελλοντικά από τους ειδικούς. Η εκτόξευση του πρώτου ΜΕΤOP-SG υπολογίζεται ότι θα γίνει σε τέσσερα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EUMETSAT

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση