Οι βιοορθοπαιδικές θεραπείες στην αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας, τενοντίτιδας & κήλης


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Κακώσεις των συνδέσμων, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μερικές από τις παθήσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες κόσμο στην καθημερινότητά του και του «καταστρέφουν» την ποιότητα ζωής του. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναγκάζονται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ωστόσο,  η επιστήμη εξελίσσεται καθημερινά και νέες πρωτοποριακές θεραπείες έρχονται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των τραυματισμών αυτών, χωρίς χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για βιοορθοπαιδικές θεραπείες οι οποίες, βασίζονται στα βλαστοκύτταρα από το ανθρώπινο σώμα των ασθενών και εφαρμόζουν μία νέα διαδικασία επεξεργασίας των βλαστοκυττάρων, διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και η οποία είναι πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες.

Όπως μας εξηγεί,  ο ορθοπαιδικός χειρουργός – βιοορθοπαιδικός Γιώργος Σπαγάκος οι νέες αυτές θεραπείες εφαρμόζονται πρώτη φορά στη χώρα μας και δεν περιέχουν τροποποιητικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες όπως λέει, γνωρίζουν πλέον, ότι με τη βοήθεια των προηγμένων μηχανημάτων τον ακριβή αριθμό των βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιήσουν για την επούλωση εκφυλισμένων ή τραυματισμένων αρθρώσεων.

Οι νέες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που υποφέρουν από κακώσεις συνδέσμων, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα (στροφικού πετάλου, αχίλλειου τένοντα, επικονδυλίτιδα του αγκώνα), ακόμη και όσοι πάσχουν από διαβητικό πόδι ή έχουν υποστεί εγκαύματα.

Η ακριβής διαδικασία που ακολουθείται στις πρωτοποριακές βιοορθοπαιδικές θεραπείες

Ο θεράπον ιατρός παίρνει από το ισχίου ή την κοιλιά με τοπική αναισθησία, λιπώδη ιστό, περίπου 40-120 cc λίπους. Στη συνέχεια επεξεργάζεται αυτό τον ιστό προκειμένου τα λιπώδη κύτταρα να διαχωριστούν σε μικρότερα κύτταρα, απαλλαγμένα από αίμα και πιθανές φλεγμονές και μετά ακολουθεί  καταμέτρηση των ζωντανών και ενεργών βλαστοκυττάρων, τα οποία μετά την κατάλληλη επεξεργασία είναι έτοιμα για να εγχυθούν στην περιοχή του σώματος που έχει το πρόβλημα, δηλαδή στις κατεστραμμένες αρθρώσεις και στους μύες ή τένοντες που έχουν υποστεί ζημιά.

Με τη χρήση υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση των βλαστικών κυττάρων, στο ακριβές σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα.

Υγιής σε 60 λεπτά

Η συλλογή των βλαστοκυττάρων και η επεξεργασία τους μπορεί να ολοκληρωθεί σε 40 λεπτά, ενώ η όλη διαδικασία της θεραπείας διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Οι βιοορθοπαιδικές θεραπείες εφαρμόζονται στους ασθενείς εντός σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου, όπου δεν γίνονται άλλες επεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων.

Ο ασθενής είναι σε θέση να φύγει έπειτα από την όλη διαδικασία και να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του, ενώ σταδιακά, θα αρχίσουν να «εξαφανίζονται» και τα συμπτώματα που του δυσκολεύουν τη ζωή.

Πηγή

Απάντηση