«Η Λέσβος διδάσκει ανθρωπισμό και αλληλεγγύη»


Με ιδιαίτερη φέτος λαμπρότητα, γιορτάστηκε σήμερα στη Μυτιλήνη η 106η επέτειος απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το πρωί στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων στο κιόσκι, απεύθυνε διπλό μήνυμα «προς την φίλη και γείτονα Τουρκία:

Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο. Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που φέτος συμμετείχαν όλα τα σώματα ασφαλείας ενώ ιδιαίτερη ήταν η παρέλαση για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη των ευζώνων της προεδρικής φρουράς.
Εντυπωσιακή μετά το πέρας της παρέλασης η Αεροπορική επίδειξη , της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους, και συγκεκριμένα το F-16 «Ζευς» που καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στην προκυμαία Μυτιλήνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβηκε από την εξέδρα των επισήμων, χαιρέτησε ξεχωριστά τα πληρώματα των σκαφών του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος ενώ περπάτησε ανάμεσα στον κόσμο και χαιρέτησε τους πολίτες .

Στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος του νησιού σε ξενοδοχείο της πόλης όπου ξεκίνησε την ομιλία του εξαίροντας το παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που διδάσκουν οι κάτοικοι του νησιού.

«Σας ευχαριστώ γιατί κάθε φορά που βρίσκομαι στη Λέσβο παίρνω δύναμη τόσο από το παράδειγμα των προγόνων μας αλλά και από το σημερινό δικό σας παράδειγμα, από τη δύναμη της ελληνικής ψυχή. Πως αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες χωρίς να σε κάψουν . Πρέπει να ξέρετε ότι εκπροσωπείτε εδώ την Ελλάδα στην κυριολεξία και την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Διδάσκετε τι θα πει ανθρωπισμός, τι θα πει αλληλεγγύη τι θα πει ελληνικός πολιτισμός και ελληνική δημοκρατία και ευρωπαϊκός πολιτισμός.»

Ο κύριος Παυλόπουλος θύμισε τα γεγονότα που οδήγησαν την ένταξη των νησιών στον εθνικό κορμό της Ελλάδας το 1912.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «επιδιώκουμε τη φιλία και τη συνεργασία με τη γείτονα Τουρκία. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και διαφωνούμε με δηλώσεις κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων που υποστηρίζουν το αντίθετο. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η φίλιά έχει προϋποθέσεις το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους. Το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο προσδιορίζουν επακριβώς και τα δικαιώματα της χώρας μας. Προσδιορίζουν τα σύνορα, το έδαφος την κυριαρχία μας. Να τονίσω ότι το έδαφος και τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος, την κυριαρχία , να ασκήσουμε πλήρως την κυριαρχία μας. Έχουμε κάθε δικαίωμα να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη, πάντα σεβόμενοι το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Θύμισε τα άρθρα των συνθηκών που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της Ελλάδας και έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας ότι «κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί σας εδώ, στην Λέσβο, παίρνω δύναμη και εμπνέομαι από την Ιστορία της αλλά και από το δικό σας παράδειγμα υπεράσπισης της Πατρίδας μας και του Πολιτισμού μας κατά την επιτέλεση των δικών μου καθηκόντων.»

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση