Ο Γουές Άντερσον επιμελείται έκθεση στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης


Ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Γουές Άντερσον επιμελείται την «ιδανική» του έκθεση επιλέγοντας εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης (Kunsthistorisches Museum Vienna). Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Η μούμια Spitzmaus στο φέρετρο και άλλοι θησαυροί» (Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures) που θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου 2019 και που φιλοξενείται στο αυστριακό μουσείο.

Οι επιμελητές του μουσείου βοήθησαν τους δύο καλλιτέχνες να επιλέξουν πάνω από 400 αντικείμενα από τις ιστορικές συλλογές του που περιλαμβάνουν αιγυπτιακές, ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, το αυτοκρατορικό οπλοστάσιο και τη συλλογή των ιστορικών μουσικών οργάνων μεταξύ άλλων.

Ο Άντερσον επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τη Λιβανέζα σύντροφό του τη συγγραφέα και σχεδιάστρια Τζουμάν Μαλούφ με την οποία αν και τα γούστα τους για τα χρώματα, τα σχήματα, το φως και τις σκιές στην τέχνη είναι πανομοιότυπα και σχεδόν εναλλάξιμα, η διαδικασία επιλογής των έργων έγινε με υπομονή και απογοητευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο καλλιτεχνών. Σύμφωνα με τον Τζάσπερ Σαρπ, έναν από τους επιμελητές του μουσείου, ο δύο καλλιτέχνες έστησαν την έκθεση «με παιδικό πνεύμα, είτε πρόκειται για την επιλογή αντικειμένων είτε για την παρουσίασή τους».

Όπως και στις ταινίες του, ο σκηνοθέτης των ταινιών «Οικογένεια Τένενμπαουμ», «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και «Το νησί των σκύλων» δημιουργεί στους οκτώ εκθεσιακούς χώρους μια ισχυρή οπτική ταυτότητα όπου κυριαρχεί η συμμετρία.

«Έχουμε την ταπεινή φιλοδοξία ότι οι μη συμβατικές ομαδοποιήσεις και η διαρρύθμιση των έργων μπορεί να επηρεάσει ίσως και λίγο τη μελέτη της τέχνης και της αρχαιότητας με έναν ανιχνεύσιμο τρόπο για πολλές μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης.

ΠΗΓΗ: Culturebox

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση