Ο όρος διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους είναι παρωχημένος


Ο κ. Νίκος Μαγγιώρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ανέφερε: Ο όρος διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους είναι παρωχημένος καθώς θα πρέπει να προσδιοριστεί εκ νέου ποια πραγματικά είναι η νεότερη σχέση των δύο αυτών θεσμών και επί της βάσης αυτής θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση αναφορικά με το επαναπροσδιορισμό αυτής της σχέσης.

Προς το παρόν έχουμε ασχοληθεί με τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου αλλά σύμφωνα με τον κ. Μαγγιώρο δεν είναι μικρά τα συγκεκριμένα θέματα, ωστόσο τα θέματα που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία, τη θρησκευτική ουδετερότητα και τη θρησκευτική ισότητα είναι ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς με ψυχραιμία και στη βάση μίας διεπιστημονικής συζήτησης.

Ως προς το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου ο κ. Μαγγιώρος επεσήμανε ότι ένας πνευματικός δεν θα πρέπει να αποζητά την δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα έτσι απλά. Ο κ. Μαγγιώρος καταλήγει σημειώνοντας ότι όταν μιλάμε για θρησκευτικά ζητήματα που διέπονται από την θεολογική αλλά και τη νομική επιστήμη θα πρέπει να επεξηγούνται επακριβώς οι όποιες στοχεύσεις και οι συμφωνίες.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση