Γ. Σταθάκης: Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος


«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην απάντησή του στη Νέα Δημοκρατία η οποία απαίτησε την απόδοση ευθυνών για την υπόθεση της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ .

«Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης» αναφέρει ο κ. Σταθάκης.

«Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

«Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο», επισημαίνει ο Γ. Σταθάκης.

Συνέντευξη Θ. Κιτσάκου:

Τη θέση ότι κατά την περίοδο που ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ δρομολογήθηκαν όλες οι δυνατές νομικές ενέργειες για το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων ELFE από κατανάλωση φυσικού αερίου διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για το χειρισμό της εν λόγω υπόθεσης ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι οι χειρισμοί ήταν εν γνώσει των συναρμόδιων υπουργείων ενώ απέδωσε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι «υπήρξε έντονος και μνημειώδης κυβερνητικός παρεμβατισμός χωρίς να είναι δόλιος, αλλά με σαφέστατο αποτύπωμα στην εξέλιξη του χρέους». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το 2008 η οφειλή της ΒΦΛ ήταν 108,1 εκατομμύρια, το Σεπτέμβριο του 2009 όταν η επιχείρηση πουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το χρέος διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. , και στα 42 εκατ. στο τέλος του 2011 ενώ τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ήταν 89,76 εκατ. και σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 99 με 100 εκατομμύρια.

Καταλόγισε ολιγωρία στην νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής όπως και για τις συμφωνίες που αφορούσαν στην προώθηση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ έχει ασκήσει αγωγή για το σύνολο της οφειλής της ELFE, λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του κ. Κιτσάκου, αγωγή η οποία όπως ο ίδιος ανέφερε είχε προετοιμαστεί επί των ημερών του.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: ΝΔ: Απόδοση ευθυνών για την υπόθεση της ποινικής δίωξης σε πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση