Δ. Βίτσας: Άμεσος στόχος του Υπουργείου η επιτάχυνση αποσυμφόρησης των νησιών (video)


Η επιτάχυνση αποσυμφόρησης των προσφυγικών δομών κυρίως σε Λέσβο και Σάμο αποτελεί άμεσο στόχο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Εκτίμησε ότι το 2019 θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές και προανήγγειλε Κέντρα Υγείας σε κάθε Κέντρο Υποδοχής, μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το μεγάλο ζήτημα για το 2018 είναι η μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο. Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 14.250 αφίξεις στη χώρα διά μέσω του Έβρου, αν και οι πραγματικές εισροές είναι μεγαλύτερες και υπολογίζονται σε 16.300. Το 2017 οι αντίστοιχες καταγεγραμμένες αφίξεις ανήλθαν σε 5.500.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2018 έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 28.031 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεταφορές προς την ενδοχώρα ανήλθαν σε 23.014. Επίσης, έγιναν 290 επιστροφές προς την Τουρκία και 886 εθελούσιες επιστροφές στις χώρες καταγωγής. Επιπλέον, με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας έγιναν 177 οικογενειακές επανενώσεις στη Γερμανία και επιστράφησαν στην Ελλάδα τέσσερα άτομα.

Για τις επιστροφές στην Τουρκία, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «υπάρχουν νομικά εργαλεία στον αιτούντα, με τα οποία μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής του», αν και οι αποφάσεις ασύλου αύξηθηκαν κατά 30% και οι επιδόσεις των αποφάσεων κατά 50%. Στόχος του υπουργείου είναι η εξέταση της αίτησης ασύλου να ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών σε όλα τα επίπεδα, κάτι που επιτυγχάνεται στην Υπηρεσία Ασύλου, ωστόσο σημειώνονται καθυστερήσεις στις επιτροπές προσφυγών.

Εξάλλου, η Αρχή Προσφυγών έδωσε προτεραιότητα στις προσφυγές από τα νησιά, ενώ το υπουργείο, σε συνεργασία με την αστυνομία, προχώρησε σε πιλοτικό πρόγραμμα στην Κω για την ολοκλήρωση 77 υποθέσεων μέσα σε 16 ημέρες.

Το υπουργείο προγραμματίζει να μεταφέρει -έως το τέλος του έτους- από τα νησιά στην ενδοχώρα 6.000 άτομα, ευάλωτους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Πρόσφατα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε σε απογραφή των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τη βοήθεια της αστυνομίας, του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια λεπτομερής απογραφή ώστε να φύγουμε από το περίπου και να φτάσουμε στο ακριβές κατά προσέγγιση», επισήμανε ο κ. Βίτσας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση όλων των ζητημάτων και μας διευκολύνουν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταφοράς».

Επίσης, ο στόχος του υπουργείου για τους πρώτους μήνες του 2019, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι να οργανωθεί ένα μικρό κέντρο υγείας μέσα σε κάθε ΚΥΤ, «ώστε οι διαμένοντες σε αυτά να έχουν άμεση φρόντίδα υγείας και να μην υπερφορτώνονται τα τοπικά νοσοκομεία, τουλάχιστον για τις απλές περιπτώσεις», όπως εξήγησε ο κ. Βίτσας.

Το 2019, το υπουργείο προγραμματίζει τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Σάμο, που θα έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 1.200 ατόμων και συγχρόνως θα παύσει η λειτουργία της δομής στο Βαθύ.

Στη Μόρια, στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2019 να ολοκληρώσει τα έργα βιολογικού καθαρισμού και ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι «αυτό το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018. Δεν είναι εξολοκλήρου δική μας η ευθύνη αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη».

Στην ενδοχώρα δημιουργούνται -έως το τέλος του 2018- 24.000 νέες θέσεις φιλοξενίας. Επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανακατασκευή κτιρίων του που δεν χρησιμοποιούνται, για να αξιοποιηθούν ως κατοικίες πολιτών τρίτων χορών «ή σε άλλη φάση για άλλους λόγους έκτακτης ανάγκης».

Πηγή: ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου)- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση