Φρ. Ολάντ: Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια


Τη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφτηκε ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Αναφερόμενος στον κίνδυνο ενίσχυσης των νεοναζιστικών κινημάτων, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και τη λιτότητα. 

Ο κ. Ολάντ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζομένους του ΚΕΕΛΠΝΟ και της UNICEF.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Έπιασε στόχους πέρα και πάνω από εκείνους τους απαιτητικούς όρους που του είχαν ζητηθεί. Και σήμερα ακόμα γίνεται κουβέντα για το τι ακόμα μπορεί να ζητηθεί από την Ελλάδα, έστω και αν δεν υπάρχει πια σχέδιο βοήθειας προς διαπραγμάτευση. Και εγώ είμαι εδώ για να διασφαλίσω ότι δεν θα ζητηθεί τίποτε παραπάνω από αυτά που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα. Ό,τι έχει συμφωνηθεί αλλά τίποτε παραπάνω», είπε ο κ. Ολάντ.

«Η Ευρώπη λαμβάνει αποφάσεις που συχνά είναι καλές, αλλά της παίρνει πολύ χρόνο για να τις πάρει, με το ρίσκο, όπως είδαμε και με την Ελλάδα και το θέμα της λιτότητας ή το μεταναστευτικό, να αφήνει δράματα να αναπαράγονται. Οπότε είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να επιταχύνει τους ρυθμούς της», πρόσθεσε.

«Η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το AFD στην Γερμανία, τα αντιμετωπίζουμε σαν κόμματα που δεν έχουν ιστορία. Έχουν, όμως. Και βέβαια σαν αποτέλεσμα υπάρχει αυτό το φρικτό κίνημα των νεοναζί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ολάντ υπογράμμισε πως «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό και να μην την παραβιάζει, αλλιώς θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις».

«Οι Γάλλοι είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι, αναφορικά με εκείνες τις χώρες που μπαίνουν μπροστά για να τους σώσουν, έχουμε χρέος να δείξουμε συμπαράσταση και δεν μπορούμε να αφήνουνε μεσογειακές χώρες όπως την Ελλάδα και την Ιταλία και τα σύνορα τους στο έλεος τους αλλιώς θα έχει ένα πολύ αρνητικό αντίκτυπο όπως συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία. […] Οι Έλληνες θα μπορούσαν να βρεθούν σε ένα αδιέξοδο που θα ήταν πολύ τρομερό για την Ελλάδα. Και για το λόγο πολεμήσαμε στο πλάι της Ελλάδας για να εξακολουθήσει να επωφελείται αυτής της απαραίτητης αλληλεγγύης», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Τελικός προορισμός της ξενάγησης η νέα κινητή βιβλιοθήκη της Δομής, της οποίας ο κ. Ολάντ πραγματοποίησε τα εγκαίνια.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ολάντ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Κ. Μπατζάκη], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση