90,3 εκατ. δολάρια για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ντέιβιντ Χόκνι


Το «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with two figures), ένα από τα πιο γνωστά έργα του Βρετανού ζωγράφου Ντέιβιντ Χόκνι (David Hockney) είναι πλέον το πιο ακριβοπληρωμένο έργο καλλιτέχνη ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη ζωή.

Ο δημοφιλής πίνακας πουλήθηκε για 90,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christies, χαρίζοντας στον δημιουργό του μια «πρωτιά» που πρωτύτερα κατείχε ο επίσης εν ζωή καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς, για την πώληση -έναντι 58,4 εκατ. δολαρίων- του μπαλονιού του με μορφή σκύλου «Ballon Dog» (Orange), το 2013, επίσης σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

«Σπάνια μπορούμε να πούμε: Αυτή είναι η ευκαιρία για την αγορά του καλύτερου πίνακα του καλλιτέχνη. Αυτή είναι η φορά», είχε εκτιμήσει η ‘Ανα Μαρία Σέλις, αντιπρόεδρος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου δημοπρασιών, κατά την παρουσίαση του πίνακα.

Η τιμή εκκίνησης για το πολύτιμο έργο τέχνης ήταν 18 εκατ. δολάρια και το όριο των 50 εκατ. δολαρίων ξεπεράστηκε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Ο πίνακας κατακυρώθηκε τελικά αντί 80 εκατ. δολαρίων έπειτα από 9 λεπτά με την τιμή να διαμορφώνεται στα 90,3 εκατ. μαζί με τα έξοδα και τις προμήθειες.

Ο ‘Αλεξ Ρότερ, επίσης υπεύθυνος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christies ανέφερε: Ο πίνακας θεωρείται «ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της σύγχρονης εποχής».

Οι πισίνες και το διπλό πορτρέτο, δηλαδή δύο πρόσωπα σε αλληλεπίδραση, αποτελούν τα πιο δημοφιλή θέματα του καλλιτέχνη, εξήγησε ο Ρότερ.

Οι ειδικοί δίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες σε σχέση με την ιστορία του πλέον ακριβοπληρωμένου πίνακα του Χόκνι: Ο άνδρας που στέκεται όρθιος είναι ο πρώην εραστής του Ντέιβιντ Χόκνι, ο Πίτερ Σλέσιντζερ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος ‘Αντζελες. Η σχέση τους διήρκησε από το 1966 έως το 1972. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1972 ενώ η σχέση τους τελείωνε και ο κολυμβητής ίσως είναι ο νέος εραστής του Πίτερ.

Εκτός του ότι κοσμεί πολλά εξώφυλλα συλλογών με έργα του Χόκνι, ο πίνακας είναι ένα από τα έργα- «σύμβολα» του καλλιτέχνη, που παρουσιάστηκαν στην αναδρομική έκθεση του Βρετανού ζωγράφου το 2017, με αφορμή τα 80α γενέθλιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία:  AP Photo/Mary Altaffer

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση