O ΟΠΕΚ σχεδιάζει μείωση της παραγωγής, παρά την έκκληση Τραμπ για χαμηλές τιμές πετρελαίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, 12:09

Τα χαμόγελα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η θερμή χειραψία που αντάλλαξε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν-Σαλμάν, στην πρόσφατη σύνοδο των G-20 στο Μπουένος Άιρες, εξηγούν τα σχέδια του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Κάτι που θα σημάνει άμεση αύξηση της τιμής του Μαύρου Χρυσού.

Κάτι που συμφέρει αυτή την χρονική στιγμή ιδιαίτερα την Ρωσία, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω των δυτικών οικονομικών αντιποίνων.

Οι αντιπροσωπείες των 15 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ συναντώνται σήμερα στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη, στη δεύτερη εφετινή σύνοδό τους, για να καθορίσουν το επίπεδο της παραγωγής του Μαύρου Χρυσού για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο ντε φάκτο επικεφαλής του Πετρελαϊκού Οργανισμού Σαουδάραβας διάδοχος, έχει ήδη συμφωνήσει με τον Πούτιν να βοηθήσει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, περικόπτοντας την παραγωγή του.

Η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ κι έναν χρόνο, στα τέλη Νοεμβρίου.
Αντίθετα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Τwitter πριν μερικές ημέρες: «Ελπίζουμε η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ να μη μειώσουν την παραγωγή τους». Για να επανέλθει πάλι γράφοντας στο Τwitter του, αναφερόμενος στην πτώση της τιμής του πετρελαίου: «Ευχαριστούμε Σ. Αραβία, αλλά ας πάμε και χαμηλότερα».Γεγονός είναι πως σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, η τιμή του αργού Brent είχε πέσει στα τέλη Νοεμβρίου στα $58,76 το βαρέλι. Επίπεδο χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2017.

Ακόμη κι αν η τιμή του πετρελαίου είχε ανέβει πλέον των $63, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως αν ληφθεί απόφαση για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, δεν αναμένεται να επαναληφθεί η δραματική αύξηση της τιμής στο επίπεδο των $128 που είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2012.

Ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου επειδή οι προβλέψεις υποστηρίζουν πως αναμένεται μείωση της ζήτησης λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας, και το 2019.

Η Ann-Louise Hittle, αντιπρόεδρος της πετρελαϊκής ερευνητικής ομάδας Wood Mackenzie, συμφωνεί ότι αναμένεται μείωση της ζήτησης πετρελαίου τον επόμενο χρόνο. Και προβλέπει όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει μικρή μείωση της παραγωγής, κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Σύμφωνα με την κα Hittle «η μείωση της παραγωγής θα είναι γύρω στα 800.000 βαρέλια ημερησίως ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να σημειωθεί μείωσή τους». Υποστηρίζει ακόμη πως αν η περικοπή φτάσει το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, θα σημάνει πως θα ανέβει η τιμή αρκετά δολάρια στο βαρέλι».

Η αναλύτρια Rachel Ziemba του Κέντρου «New American Security» προβλέπει πως η απόφαση θα είναι για μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.Άλλοι σχολιαστές επιμένουν ότι η μείωση της παραγωγής «δεν θα είναι παράλογη» επειδή «η Σαουδική Αραβία, δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον πρόεδρο Τραμπ, μετά την ουδέτερη στάση που τήρησε στην διεθνή κατακραυγή για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης».

Ο Jim Krane, ενεργειακός ερευνητής του Ινστιτούτου Baker στο Πανεπιστήμιο Rice του Χιούστον, προβλέπει «πιθανή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, επειδή όταν η τιμή πέσει κάτω από τα $60, οι παραγωγές χώρες εκνευρίζονται, και θεωρούν επιθυμητό επίπεδο να κυμαίνεται η τιμή στα $60-80 το βαρέλι.

Οι κλυδωνισμοί στον ΟΠΕΚΤο Κατάρ, έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, σε συμβολική κίνηση, μετά την εχθρότητα που αντιμετωπίζει ως χώρα, από την Σαουδική Αραβία.

«Αν και η αποχώρηση αυτή είναι περισσότερο συμβολική για το Κατάρ», ( από τα ιδρυτικά μέλη του OPEC πριν 58 χρόνια), «δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική, αλλά πλήγμα για τον οργανισμό» δήλωσε ο John Hall, πρόεδρος της «Alfa Energy», συμβουλευτικής εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.Το Κατάρ, παράγει 600.000 βαρέλια ημερησίως.

Το Κατάρ, δεν είναι η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει τον ΟΠΕΚ, ούτε και αποκλείεται να επιστρέψει πάλι κάποια ημέρα τον οργανισμό που ιδρύθηκε το 1960 στην Βαγδάτη.

Το ίδιο είχε συμβεί με την Ινδονησία που είχε επιστρέψει στον ΟΠΕΚ μετά από απουσία οκτώ χρόνων από το καρτέλ.

Η Γκαμπόν, είχε εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ στα 1996 και επέστρεψε μετά από είκοσι χρόνια.Εκφράζονται φόβοι επίσης, για το γόητρο του παγκόσμιου οργανισμού πετρελαιο-εξαγωγικών χωρών, να ακολουθήσει και το Ιράκ. Ήδη σύμφωνα με την άποψη του Michael Cohen, επικεφαλής του ερευνητικού ενεργειακού κέντρου της Barclays bank την οποία διατύπωσε στο CNBC, «το Ιράκ βρίσκεται εκτός της γραμμής για την παραγωγή εδώ και πολύ καιρό και ίσως θεωρήσει πως το συμφέρει να μείνει εκτός του ΟΠΕΚ».

Το Ιράκ, αποτελεί την δεύτερη στη σειρά παραγωγής χώρα, μετά την Σαουδική Αραβία με 90% των εσόδων της χώρας από το πετρέλαιο, σύμφωνα με το International Energy Agency.

Πληροφορίες από BBC – RT
Σύνταξη: Κώστας ΜπετινάκηςΠηγή

Απάντηση