Κινήσεις για σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών προαναγγέλλει η Αθήνα (video)


Κινήσεις που θα γίνουν ώστε να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών προανήγγειλε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο φόντο  των νέων δηλώσεων του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας». Κάθε συζήτηση για επιβίωση της συμφωνίας έχει λήξει αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νέο γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Αθήνα προκαλούν οι νέες δηλώσεις Ζαεφ περί μακεδονικής γλώσσας στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

«Βορειομακεδόνες δεν θα γίνουμε ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μας διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική γι΄εμάς ονομασία FYROM» είπε ο Ζόραν Ζάεφ αναρτώντας το σχετικό απόσπασμα της τοποθέτησής του σε βίντεο στo Facebook.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για κινήσεις που θα γίνουν και θα εξασφαλίζουν τον σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρέπει να γίνει μία αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη συμφωνία από την πλευρά της πΓΔΜ». «Καταλαβαίνω ότι «ο κ. Ζάεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μία πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλει ως προς τις ερμηνείες».

Ο Πάνος Καμμένος αντέδρασε έντονα. «Είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του.

«Όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν πια ότι είχε δίκιο η Νέα Δημοκρατία, όταν από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως παραχωρώντας τη δήθεν ‘μακεδονική εθνότητα’ και γλώσσα θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε, είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για την βρει ο Πάνος Καμμένος».

«Θα πρέπει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να θυμάται πάντα ότι εμπνευστής του όρου «Βόρεια Μακεδονία» είναι η εν αποστρατεία αδελφή του» απάντησαν οι ΑΝΕΛ.

«Κρατάω ως δεδομένο την πολιτική δήλωση του Πάνου Καμμένου ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξουν με την ΝΔ για να ανατραπεί η κυβέρνηση.» σχολίασε ερωτηθείς σχετικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Μετά και τις δηλώσεις Καμμένου, το κρίσιμο ερώτημα είναι: «Υπάρχει Κυβέρνηση στον τόπο, και μάλιστα αξιόπιστη για να χειρισθεί τα Εθνικά Θέματα;» Άφωνος πάλι ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών; Η απάντηση αυτονόητη….» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης γραμματέας Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής.

«Η μόνη λύση κατά την Ένωση Κεντρώων, είναι να προκηρυχθούν εκλογές στην Ελλάδα και την απόφαση για το Σκοπιανό να πάρει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

«Το Ποτάμι καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα» τόνισε το Ποτάμι.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορταζ-βίντεο Γ. Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση