Ο Μητροπολίτης Σικάγου για το πρόβλημα της κοινότητας Αγίας Τριάδος


sikagou nathanailΤου Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» μιλά εκτενώς για το ανακύψαν ζήτημα της κοινότητας της Αγίας Τριάδος Σικάγου, 121 ετών η οποία έχει περιέλθει σε πτώχευση και ο ναός, το σχολείο και τα κτίρια της αναμένεται θα περιέλθουν στην κυριότητα της τράπεζας MB Financial Bank, στις 14 Δεκεμβρίου.

Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Ναθαναήλ στον «Ε.Κ.»:

Σεβασμιότατε, ποιες οι σκέψεις σας για τα διατρέχοντα στην κοινότητα Αγίας Τριάδας του Σικάγου;

Για το ζήτημα, όπως ξέρετε, η Μητρόπολη έβγαλε ανακοινωθέν. Δεν είναι σε κανέναν ευχάριστο αυτό που γίνεται. Δεν αναπαύεται κανείς όταν χάνονται ναοί, επειδή δεν μπορούν οι ενορίες να αποπληρώσουν το δάνειό τους. Παρά ταύτα, προσπαθούμε, κατά το δυνατόν, να αντιμετωπίσουμε το χρονίζον αυτό θέμα με τον βέλτιστο τρόπο.

Γιατί έφτασαν τα πράγματα μέχρι αυτού του σημείου, δεν μπορούσαν να είχαν προληφθεί;

Το ζήτημα της κοινότητας της Αγίας Τριάδος είναι περίπλοκο. Δεν είναι θέμα εκκλησιαστικό ή κανονικό. Αν ήταν έτσι, να είστε σίγουρος ότι θα είχαμε βρει μια λύση. Αλλά εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα νομικό και οικονομικό.

Από την ενημέρωση που είχα, πληροφορήθηκα ότι έγιναν προσπάθειες και κατά το παρελθόν με τον μακαριστό προκάτοχό μου Ιάκωβο, δυστυχώς όμως οι προσπάθειες αυτές δεν οδήγησαν σε κάποια απτό αποτέλεσμα.

Όπως τονίσαμε και στο ανακοινωθέν μας, το θέμα της Αγίας Τριάδος αποτελεί για εμένα προσωπικά υψίστη προτεραιότητα. Παρόλο που περιοριζόμαστε από τις διατάξεις του Νόμου, αφιερώσαμε και συνεχίζουμε να αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο και ανθρώπινες δυνάμεις σε μια προσπάθεια καλής πίστης για το μέλλον της Αγίας Τριάδος.

Δώσατε εσείς άδεια να υποβάλει η κοινότητα μήνυση εναντίον του κ. Δημητρίου Λογοθέτη;

Δεν ετέθη θέμα αδείας. Ζούμε σε ένα κράτος που ο κάθε άνθρωπος και το κάθε νομικό πρόσωπο έχει τα δικαιώματά του, τα οποία δεν μπορούμε να περιορίσουμε, πολλώ δε μάλλον να παραβιάσουμε, διότι διαφορετικά θα είμαστε υπόλογοι ενώπιον του Νόμου. Ένα τέτοιο δικαίωμα είναι να προσφεύγει κάποιος στα δικαστήρια, όταν θεωρεί ότι έχει αδικηθε

Εγώ προσωπικώς δεν επευλόγησα την κοινότητα να κινηθεί νομικά εναντίον του κ. Λογοθέτη ή της Ακαδημίας. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι τα μέλη του συμβουλίου, έχοντας υποχρέωση να προστατέψουν την κοινότητα, μας είπαν ότι πρέπει να κάνουν προσφυγή στη δικαιοσύνη σαν τελευταία τους επιλογή.

Το θέμα μεταξύ του κ. Λογοθέτη και της κοινότητας είναι θέμα νομικό και όχι εκκλησιαστικό. Προσωπικά, βέβαια, δεν με ευχαριστεί καθόλου αυτή η κατάσταση. Δικοί μας άνθρωποι να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις όποιες τυχόν διαφορές τους.

Έχουμε παρακαλέσει, αρκετές φορές, τις δύο πλευρές, μέσω των δικηγόρων τους και μέσω διαφόρων πιστών και συνεργατών τους να καθίσουν και να βρουν λύση εκτός δικαστηρίου. Προσεύχομαι ο Θεός, μέχρι και την ύστατη στιγμή, να τους φωτίσει.

Το έκαναν μόνοι τους και υπέβαλαν μήνυση, δεν σας υπολογίζουν;

Δεν θεωρώ ότι δεν με υπολογίζουν αλλά ούτε και θεωρώ ότι έχουμε απολυταρχικό καθεστώς στη Μητρόπολη Σικάγου. Σας ξαναλέω ότι πρόκειται για ένα θέμα νομικό που ξεπερνά τις αρμοδιότητες του Μητροπολίτη.

Ο π. Νικόλαος Ιωνάς στη συνέντευξη του μας είπε ότι τους συστήσατε να πάνε σε διαμεσολαβητή, πήγαν και δεν βγήκε τίποτε. Εσείς ως Μητροπολίτης δεν καλέσατε όλα τα μέρη ποιμαντικώς για να βρεθεί μία λύση;

Ασφαλώς και πρότεινα να υπάρξει διαμεσολαβητής για να μην μπούμε στην δικαστική περιπέτεια. Ασφαλώς και κάλεσα τις δύο πλευρές χωριστά στο γραφείο μου, πρώτον για να τους γνωρίσω, και δεύτερον για να ακούσω τις γνώμες τους και τις απόψεις τους.

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμη για διάλογο μεταξύ τους, διότι υπήρχε συσσωρευμένη ένταση και ίσως κάποια εμπάθεια

Γι’ αυτό, όπως σας είπα και προηγουμένως, συνέστησα τη λύση του διαμεσολαβητή, επειδή αυτός ως ειδικός, γνωρίζει να γεφυρώνει αντιπαραθέσεις και να βρίσκει λύσεις σε θέματα νομικών διαφορών.

Ο Μητροπολίτης, εκτός από τον ποιμαντικό και πνευματικό λόγο που έχει, δεν έχει αρμοδιότητες δικαστού για να δικάσει και να αποφανθεί.

Με δεδομένη τη μείωση των μελών της κοινότητας, 175 οικογένειες κατά τον π. Ιωνά, 75 με 100 κατά τον π. Καλούδη, γιατί η κοινότητα πληρώνει δύο ιερείς, ο ένας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της;

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό ερώτημα! Εγώ αυτό το καθεστώς παρέλαβα και δεν ήθελα να παρέμβω αμέσως πριν γνωρίσω καλά πρόσωπα και πράγματα.

Όμως τώρα, λόγω της αποφάσεως του δικαστηρίου να κατασχεθεί ο ναός, οργανώσαμε, με βάση τους κανονισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι προβλέπουν τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, μια ειδική Επιτροπή, που θα μελετήσει τα δεδομένα, θα συνεργαστεί με την κοινότητα και θα της ζητήσει να καταθέσει ένα σχέδιο για το μέλλον της.

Η Μητρόπολη θα εξετάσει αυτό το σχέδιο και θα προσπαθήσουμε να χαράξουμε, από κοινού, μια πορεία για το μέλλον. Αυτό που με ενδιαφέρει και με απασχολεί έντονα είναι το μέλλον της κοινότητας. Και σ’ αυτό θα δώσω μεγάλη βαρύτητα.

Από εδώ και πέρα τί νομίζετε πως πρέπει να γίνει ή μάλλον τί σκέπτεστε να κάνετε ως ποιμενάρχης της περιοχής;

Ήδη σας απήντησα. Η βαρύτητα δίδεται στο σχεδιασμό του μέλλοντος. Πάντως δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την κοινότητα.

Υπάρχουν κι άλλες κοινότητες στην περιφέρεια σας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα;

Ακόμη διερευνώ και μελετώ τα θέματα. Δεν μπορώ να σας δώσω μία απόλυτη και ξεκάθαρη απάντηση. Όταν οι ενορίες καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους, μπορούμε να έχουμε μία εικόνα, η οποία όμως, μας δίνει μια την κατάσταση της στιγμής.

Γιατί, αν για παράδειγμα μετοικήσει ένας μεγάλος δωρητής της κοινότητας ή πεθάνει, ή αν δεν πάει καλά το φεστιβάλ ή μια χοροεσπερίδα, τότε αρχίζουν ξαφνικά να παρουσιάζονται έντονα οικονομικά προβλήματα που απειλούν ακόμη και την περαιτέρω επιβίωση της κοινότητας. Γενικώς, όμως οι ενορίες περνούν δύσκολα.

Είναι σε στενή οικονομική κατάσταση. Οι άνθρωποί μας με τη συνεργασία των ιερέων μας αγωνίζονται σκληρά και κάνουν μεγάλες θυσίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πολλές απαιτήσεις που υπάρχουν.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα μέλη των κοινοτήτων μας μειώνονται, είτε διότι δεν ενδιαφέρονται πια για την Εκκλησία είτε διότι, δυστυχώς, επιλέγουν άλλες Εκκλησίες, όπως των Καθολικών και των Προτεσταντών.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συνάντησα εδώ στο Σικάγο και δεν ξέρω αν υπάρχει και στην υπόλοιπη Αμερική. Αλλά είναι ένα στοιχείο που με ανησυχεί ιδιαίτερα.

Μιας που ομιλούμε για οικονομικά σε ποία κατάσταση βρήκατε τη Μητρόπολη όταν αναλάβατε τον περασμένο Μάρτιο;

Όπως ήδη γνωρίζετε γίνεται έλεγχος στα οικονομικά και στη διαχείριση της Μητροπόλεως από ειδικούς. Θα ενημερωθεί ο κλήρος και ο λαός της Μητροπόλεως Σικάγου επίσημα σε λίγο καιρό.

Μέχρι τότε να μου επιτρέψετε να μην πω κάτι το οποίο ίσως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα ήθελα, επειδή αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα, να είμαι απολύτως ακριβής. Γι’ αυτό, ας περιμένουμε.

Πόσο αληθινή είναι η πληροφορία ότι βρήκατε μόνο 611 δολάρια στον λογαριασμό;

Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να μην πω τίποτα περισσότερο, επί του παρόντος. Για τα οικονομικά της Μητροπόλεως Σικάγου ήδη απήντησα προηγουμένως.

Κάνατε κανονικά γραπτή παραλαβή από τον τοποτηρητή, Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικόλαο;

Δυστυχώς όχι και αυτό με δυσκόλεψε πάρα πολύ, κυρίως για τους πρώτους μήνες. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ο Μητροπολίτης Νικόλαος είχε αυξημένα καθήκοντα στην επαρχία του. Δεν θέλω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο.

Ποιες είναι οι εμπειρίες σας αυτούς τους μήνες στην Μητρόπολη;

Δοξάζω το Θεό διότι η Μητρόπολή μου έχει κλήρο και λαό που αγαπούν το Χριστό. Αυτό πολύ με συγκινεί και μου δίνει δύναμη. Οι άνθρωποί μας εδώ έχουν καλές αρχές. Κρατούν τις παραδόσεις τους, διατηρούν την ελληνική γλώσσα, αγαπούν την Εκκλησία.

Θέλουν να βλέπουν την Εκκλησία να προχωρεί και να είναι πρώτη στην κοινωνία του Σικάγου και της ευρύτερης περιοχής.

Γι’ αυτό έχουν πολλές απαιτήσεις και από εμένα και από τους κληρικούς μας. Εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Ωστόσο, διαπιστώνω ότι υπάρχει ένας δισταγμός στο να συμμετέχουν. Είναι όπως ξέρετε και η νόσος της εποχής, η εσωστρέφεια που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ανοίγματα.

Υπάρχει αυτός ο δισταγμός και η επανάπαυση ότι ο Μητροπολίτης θα τα κάνει όλα ή ότι ο ιερέας στην κοινότητα θα τα κάνει όλα. Γι’ αυτό πέρασα από όλες τις κοινότητες και είχα συζητήσεις με τους ανθρώπους για να τους πω ότι Εκκλησία είμαστε όλοι μαζί.

Πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε και να μετέχουμε στο έργο της και στην διακονία της. Ευτυχώς οι άνθρωποί μας άκουσαν και αρχίζω σιγά σιγά να βλέπω καρπούς. Με αργά βήματα, άλλα σταθερά.

Ποίο το όραμα σας για την Μητρόπολη Σικάγου;

Θέλω η Μητρόπολη Σικάγου να δίδει τη ζωντανή μαρτυρία του Χριστού στον κόσμο. Δεν ζητώ μόνο από τους άλλους να αγωνίζονται για αγιότητα. Προσπαθώ κι εγώ. Θέλω η ζωή μας να διδάσκει περισσότερο από τα έργα μας και τα λόγια μας. Αλλά αυτό είναι δύσκολο και μακροπρόθεσμο, γιατί σήμερα έχουμε μάθει να ζητούμε σύντομα αποτελέσματα.

Όταν αυτά δεν έρχονται, τότε κουραζόμαστε και παραιτούμαστε. Αλλά εμείς δεν πρέπει να σταματάμε τον αγώνα μας. Το όραμά μου, λοιπόν, είναι η ζωή του Μητροπολίτη, των κληρικών μας και του ποιμνίου μας να είναι μια ανοιχτή επιστολή Χριστού που να διαβάζεται από όλους τους ανθρώπους: τους χριστιανούς και τους μη χριστιανούς, τους πιστούς και τους απίστους.

Πού νομίζετε πηγαίνει η Εκκλησία μας στην Αμερική αυτή την ώρα;

Η ερώτηση αυτή τίθεται σαν να είναι η Εκκλησία ασφαλιστική εταιρεία. Η Εκκλησία μας στην Αμερική πάει όπου πήγαινε εχθές και όπου θα πηγαίνει αύριο. Τα διοικητικά και τα οικονομικά έρχονται και παρέρχονται.

Εμείς ακούμε αυτό που λένε οι πατέρες της Εκκλησίας μας: ο χριστιανός πάει μόνο μπροστά και κοιτάζει μόνο μπροστά. Όπως το είπε ο άγιος Γρηγόριος: «το τοις έμπροσθεν επεκτείνεσθε».

Ως μέλος της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε και τρίτη παράταση στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο;

Νομίζω αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το θέσετε στον Παναγιώτατο. Όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ευγένεια και την υπομονή του Πατριάρχου μας. Η εκκλησιαστική διοίκηση είναι διαφορετική από την κοσμική. Και ο Πατριάρχης μας διοικεί εκκλησιαστικώς και όχι κοσμικώς.

Νομίζετε ότι συνειδητοποιεί ο Πατριάρχης ότι πλέον δεν τον εκλαμβάνει σοβαρά η πλήθουσα Εκκλησία και Ομογένεια με αυτή την αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα που επιδεικνύει τρεις φορές τώρα; Τι συμβαίνει;

Με όλη την τιμή και την αγάπη που έχω προς το πρόσωπό σας δεν θα ήθελα να συμμεριστώ αυτή την θέση, ότι η Ομογένεια δεν εκλαμβάνει σοβαρά τον Πατριάρχη. Δεν είναι αλήθεια αυτό!

Ξέρω ότι υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά ο Πατριάρχης στη συνείδηση του κλήρου και του λαού στέκει πολύ υψηλά. Και ευτυχώς που είναι έτσι τα πράγματα! Νομίζω ότι το Πατριαρχείο ποτέ δεν μας εγκατέλειψε.

Θα κάνει ότι το καλύτερο την κατάλληλη στιγμή. Η κατάλληλη στιγμή είναι η ώρα του Θεού. Πιστεύω ότι ο Παναγιώτατος θα προχωρήσει όταν έρθει η ώρα του Θεού.Πηγή

Απάντηση