“Το τέλος της πείνας”: γράφει η Λίνα Ρόκου


ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Όταν ήμουν παιδί τα βιβλία δεν τα διάβαζα, τα ζούσα. Ακολούθησα μαζί με την Αλίκη τον κούνελο και κρατούσα την αναπνοή μου για να μην με πάρει είδηση η βασίλισσα. Μεγαλώνοντας πολλές φορές μου ήρθε η αυθόρμητη σκέψη σε μια ανάμνηση «αυτό το έχω ζήσει ή το έχω ονειρευτεί;». Νομίζω ότι τα δύο αυτά χαρακτηριστικά που σχεδόν ασφυκτιούσαν μέσα στο σώμα μου κι έκοβαν βόλτες κάτω από το δέρμα μου βρήκαν τον τρόπο τους να δραπετεύσουν. Έγιναν λέξεις και οι λέξεις έγιναν προτάσεις, οι προτάσεις παράγραφοι, οι παράγραφοι κεφάλαια, τα κεφάλαια έγιναν ιστορία με τον τίτλο Το τέλος της πείνας.

Η ιστορία της Έμμα και του Σαν είναι μια ιστορία που ξεπήδησε μέσα από βιώματα γεγονότων και ονείρων. Ξεκίνησα να διηγούμαι την ζωή της άνεργης Έμμα που η περηφάνια της δεν της επέτρεπε να δανείζεται λεφτά και η εσωστρέφεια της την εμπόδιζε να ψάξει για δουλειά. Άρχισα να γράφω για την ανάγκη της, την ανάγκη της να επιβιώσει στον ρεαλιστικό κόσμο με μέσα εξωπραγματικά όπως ο έρωτας. Η Έμμα ήταν έτοιμη να εξομολογηθεί τα πάντα, ακόμη και όσα δεν είχε πει πουθενά αλλού όπως μια ερωτική ιστορία-ταμπού για την ανθρώπινη κοινωνία μέχρι την γέννηση ενός βιβλίου μέσα από τα πόδια της, στο πάτωμα της κουζίνας της.

Χρειαζόμουν έναν καταλύτη. Αυτός ήταν ο Σαν. Ο άνδρας που θα ήταν έτοιμος να δεχτεί όσα εκείνη του πρόσφερε, ορίζοντας το δικό του αντίτιμο. Πόσο κοστίζουν οι φρονιμίτες μας, το μυαλό μας, η καρδιά μας; Γράφοντας συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα την απάντηση, γιατί δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση. Υπάρχει όμως μόνο μία καρδιά για τον καθένα μας και είναι η μεγαλύτερη ευτυχία να την ακούς μέσα σε ένα άλλο στήθος. Γιατί σημαίνει ότι παραδόθηκες κι αυτό είναι η μόνη νίκη. Όσο είμαστε ακόμη ζωντανοί και γράφουμε/διαβάζουμε τις ιστορίες που κάνουν τον κόσμο να γυρνά.

Λίνα Ρόκου
photo credit: Ανδρέας Σιμόπουλος


Το βιβλίο της Λίνας Ρόκου Το τέλος της πείνας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος (σελ.: 192, τιμή: €12,00).

«Αγαπώ τους ανθρώπους όσο δεν παίρνει. Και τους απεχθάνομαι ακόμη περισσότερο. Κι ενώ έτσι σκέφτομαι, αυτή είμαι, υπάρχουν μερικές στιγμές που δακρύζω χωρίς λόγο. Μόνο και μόνο επειδή είμαι ζωντανή. Δεν αντέχω τόση ενέργεια μέσα στις φλέβες μου. Κανείς δεν αντέχει. Είμαστε ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν». (απόσπασμα από το βιβλίο)

Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Βιβλιοθήκη του Πρώτου μπορείτε να ακούσετε εδώ.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

«… Αφηγηματική δεινότητα και μια αφοπλιστική ιστορία στο συγγραφικό ντεμπούτο της δημοσιογράφου Λίνας Ρόκου».
Αγγελική Μπιρμπίλη, Athens Voice

«…Η άνεργη και φτωχή Έμμα και ο νέος και όμορφος παλιατζής Σαν ζουν μια αλλόκοτη ιστορία αγάπης, έναν σαρκοβόρο έρωτα γεμάτο ανταλλαγές, συμβολισμούς και ποιητικές εικόνες. Η Λίνα Ρόκου εμφανίζεται στη λογοτεχνία υπογράφοντας με την ιστορία τους ένα από τα πια σουρεάλ πρώτα βιβλία που διαβάσαμε πρόσφατα».
Αναστασία Καμβύση, Marie Claire

Η Λίνα Ρόκου λατρεύει από μικρή να ακούει και να φτιάχνει ιστορίες. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος και γράφει κυρίως για τις ανθρώπινες σχέσεις στο Popaganda.gr. Μένει στο Παγκράτι και δηλώνει πως οι σημαντικότερες επιρροές της είναι η Κέρκυρα, όπου μεγάλωσε, και εκείνο το επεισόδιο του Ροζ Πάνθηρα στο οποίο μια ηλεκτρική σκούπα ρούφηξε τα πάντα, κι αυτό γιατί νιώθει ότι την απορροφούν αυτά στα οποία δίνεται. Και γιατί ο Ροζ Πάνθηρας είναι ο βασιλιάς του σουρεαλισμού.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση