Ποια η στάση της Τουρκίας για την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία;

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019


dipno

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Η δημοσιογράφος της Τουρκικής Εφημερίδας «Haberturk» Ναγκεχάν Αλτσί σε άρθρο της, αναφέρθηκε στην στάση της Τουρκίας σχετικά με την δημιουργία της νέας Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Η δημοσιογράφος γράφει χαρακτηριστικά: «Λοιπόν, πως η Άγκυρα, η οποία πρόσφατα πλησίασε τη Ρωσία, σχετίζεται με αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία καταργεί τους Ρώσους; Αυτό το γεγονός, το οποίο συνέβη στην Τουρκία δεν ανησύχησε τις Τουρκικές Αρχές; Προσπάθησα να βρω απάντηση στο ερώτημα αυτό τόσο στην Ουκρανική πλευρά όσο και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.»

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος παραθέτει την απάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στην ερώτηση: Ποια προσέγγιση έδειξε η Τουρκία σε αυτή τη διαδικασία;

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην Τουρκία. Κατευθύναμε πλήρως αυτή τη διαδικασία στο Πατριαρχείο. Η Άγκυρα δεν δημιούργησε δυσκολίες, δεν παρενέβη ποτέ στις διαδικασίες…» – τόνισε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος συνέχισε λέγοντας ότι παρόμοια ερωτήματα έθεσε και σε ανθρώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία απαντήθηκαν πως, η Άγκυρα έκανε ο,τι ήταν δυνατόν για να διευκολύνει την διαδικασία, αλλά δεν έλαβε άμεση θέση σε κανένα θέμα, παρόλο που μπορούσε αν ήθελε να παρέμβει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ως ηγέτης δεν ασχολείται με υποθέσεις του Ορθοδόξου Κόσμου, δίνοντας στην Ρωσία το μήνυμα, πως «θα κρίνω εγώ αν κάποια πολιτική στρέφεται εναντίον σας».

Να αναφερθεί ότι η Άγκυρα δεν εγκρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και την κυριαρχία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δημοσιογράφος αναρωτιέται εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι μόνο θρησκευτικό, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα.

Για το θέμα αυτό την απάντηση έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ, ο οποίος κατόπιν αιτήματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για βοηθήσει στην δημιουργία της νέας Εκκλησίας.

«Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια δημοκρατική και ανεξάρτητη Εκκλησία στην Ουκρανία. Ήταν πάντα μαζί μας σε αυτή τη διαδικασία. Χωρίς κάποια υλική βοήθεια, αλλά μας υποστήριζαν πάντα ηθικά» – δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου.

Τέλος η δημοσιογράφος της «Haberturk» ανέφερε ότι η νεοδημιουργηθείσα ουκρανική ανεξάρτητη εκκλησία απαριθμεί 40 εκατομμύρια πιστούς, αλλά οι περισσότερες ενορίες είναι από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας.

dipno1

dipno1

dipno1Πηγή

Απάντηση